Arrow backLanguage
Zwangerschap
Article
Add this post to favorites

De eerste uren met jouw baby: een magische ontmoeting!

Mijn baby is geboren, dit is de mooiste dag van mijn leven! De 10 uur zwoegen tijdens de bevalling, ben ik alweer vergeten. De eerst knuffel, de eerste voeding, het eerste badje... ik word overrompeld door nieuwe en krachtige emoties: er is een nieuw klein wonder op aarde, de mooiste baby van allemaal!

3 mins lezen Oct 5, 2021

De baby heeft negen maanden doorgebracht in de buik van zijn mama en nu ontdekt hij een nieuwe wereld die volkomen vreemd voor hem is. De eerste kreet die jouw baby slaakt, is een teken van leven dus maak je vooral geen zorgen. Jij bent degene die hem begeleidt tijdens deze ontdekking ... 

Een eerste ontmoeting vol emoties

Na de bevalling legt de vroedvrouw jouw baby op jouw buik. "Gefeliciteerd! Het is een mooi klein meisje!" Eerste kreten, eerste blik, eerste uitwisselingen... deze golf van emoties blijft voor altijd gegrift in het geheugen van de nieuwe ouders! Zodra jouw baby zich op jouw warme borst heeft genesteld, herkent hij jouw geur, jouw stem en die van zijn papa, hij hoort het kloppen van jouw hart, hij voel jouw streling... jullie voelen je opnieuw met elkaar verbonden. 
Een paar minuten na de geboorte is het moment aangebroken om de navelstreng door te knippen. Deze taak wordt meestal overgelaten aan de papa. Het is een zeer symbolisch gebaar, maar hij hoeft het niet te doen! Je moet weten dat dit gebaar zowel voor de moeder als voor de baby pijnloos is: maak je dus geen zorgen. 
Je kan zelfs de eerste voeding geven voordat de placenta geboren wordt. Je baby zal natuurlijk proberen je borst te vinden (de zoekreflex) en proberen te zuigen (de zuigreflex). Je zal hem ongetwijfeld moeten helpen door hem jouw tepel te geven. De verloskundige helpt je bij het vinden van de juiste houding voor jou en jouw baby en het aanleren van goede gewoontes die het geven van de borstvoeding, vergemakkelijken. 
Je baby wordt bij de geboorte zorgvuldig onderzocht om zijn algemene gezondheid te controleren. Het medisch personeel controleert zijn hartslag, spierspanning, reflexen, temperatuur, gewicht, lengte (jouw baby heeft natuurlijk de ideale afmetingen!) en zijn hoofdomtrek. 

De eerste onderzoeken

Alles wordt tot in de kleinste details gecontroleerd! Soms moeten de luchtwegen vrij worden gemaakt met behulp van een zeer dun buisje dat via zijn neusje in zijn keel wordt aangebracht: dit is een indrukwekkende handeling, maar het is pijnloos. Jouw baby is intussen al onderworpen aan de beroemde "Apgar-test" om zijn algemene gezondheidstoestand te controleren. 
Na afronding van de verscheidene onderzoeken is het tijd voor het eerste badje. Papa kan de baby in badje doen terwijl hij wordt bijgestaan door een kinderverpleegkundige: een zeer belangrijk moment voor hem! Hij wordt warm aangekleed voordat hij wordt teruggebracht naar jouw kamer. 
De kleine familie is herenigd: geniet van deze eerste rustige momenten... er is veel bezoek op komst! 
De Apgar-score is ontwikkeld om snel een indruk te krijgen van de algemene toestand van je baby (hartslag, ademhaling, kleur van de huid, spierspanning, reactie op prikkels). Daarbij krijgt ieder onderdeel een score tussen 0 en 2, dus de hoogst mogelijke totaalscore is 10. De test wordt één minuut, vijf minuten en tien minuten na de geboorte uitgevoerd door de verloskundige, gynaecoloog of een kinderarts. 

Rick, vader van Emma (3 jaar)
"Toen ik Emma voor de eerste keer zag, was ze een glimmend, verfrommeld klein wezentje dat schreeuwde alsof haar leven ervan afhing. Ze keek me recht aan en dat raakte me tot in mijn ziel! Ik kreeg koude rillingen en het leek of mijn keel helemaal dichtgeknepen zat. En ja, ik vond haar geweldig!"

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.