Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Nog geen lid? Registreer hier
Zoeken
Deel dit Artikel
X
baby

Mijn baby heeft oprispingen, is dat ernstig?

 

Hij geeft systematisch melk terug nadat hij heeft gegeten. En hij huilt vaak. Wat kan ik doen?

Donderdag, 10 december, 2015 - 13:05

 

Lauren, moeder van Anna (4 maanden): 
"Ik heb gemerkt dat mijn baby haar voeding beter verteert als ik haar overdag in de babydrager bij me heb. Mijn kinderarts bevestigde dat een verticale positie goed is voor de spijsvertering van baby's."
 

Deze oprispingen zijn in het overgrote deel van de gevallen onschuldig. Je hoeft je dus niet echt zorgen te maken. Je moet geduld oefenen en wachten tot je baby vaste voeding eet en rechtop kan staan voordat alles zich normaliseert. Tot die tijd geven wij jou een overzicht van doeltreffende maatregelen.


Hoe maak je een onderscheid tussen oprispingen en reflux

In het eerste geval betekent dit het pijnloos teruggeven van melk na het drinken, een terugvloeiing van de maaginhoud naar de slokdarm zonder gevolgen voor de groei. Oorzaak: je baby heeft te veel gegeten en geeft het teveel aan voedsel terug, want zijn spijsverteringskanaal is nog niet volgroeid. 
Gastro-oesofageale reflux houdt verband met een ontsteking van het slijmvlies, met het verhoogd zuurgehalte van de maag of met een mogelijke allergie voor koemelkeiwitten. Dit uit zich in vaak optredende en pijnlijke oprispingen. Je baby voelt zich niet op zijn gemak, hij heeft de neiging om zijn hoofdje naar achteren te trekken, soms kauwt hij tijdens zijn slaap en vaak is hij gespannen, prikkelbaar en huilt hij. Resultaat: je baby heeft pijn en jij weet niet wat te doen. Neem snel contact op met je kinderarts. 

Wat moet je in de praktijk doen?

Als je baby vaak last heeft van oprispingen, dan moet je toch wel een aantal maatregelen treffen. 
- Wat de voeding betreft, beslist je kinderarts, maar jij kan bijvoorbeeld ook de moeder- of kindermelk indikken met verdikkingsmiddelen in de vorm van gehydrolyseerd glutenvrij meel (te verkrijgen in de apotheek). Of je kan ook andere kindermelk proberen, mits je arts of kinderarts hiermee akkoord gaat (speciale ‘antirefluxmelk’ of ‘A.R.’). Als je baby graag en veel drinkt: splits zijn maaltijden op en verminder de hoeveelheid melk/flesjes, maar geef dan wel een flesje meer overdag. 
- Om je baby wat comfortabeler te laten voelen, kan je een aantal voorzorgsmaatregelen treffen. Het is niet het moment om hem vliegtuigje te laten spelen! Maar een boertje zal daarentegen welkom zijn. Vergeet ook niet om zijn hoofdje een beetje hoger te leggen bij het slapengaan (door bijvoorbeeld onder zijn matras een opgevouwen handdoek te leggen). Een punt dat soms vergeten wordt: als zijn luier te strak is, drukt die zijn buikje samen. 
Als alle maatregelen niets uithalen en je baby nog steeds melk opgeeft en veel huilt, bespreek dit dan met je arts en kinderarts. Er bestaan immers behandelingen die de ongemakken van je baby kunnen verlichten.  

Lauren, moeder van Anna (4 maanden):

"Ik heb gemerkt dat mijn baby haar voeding beter verteert als ik haar overdag in de babydrager bij me heb. Mijn kinderarts bevestigde dat: een verticale positie is goed voor de spijsvertering van baby's."

Lees meer

Gerelateerd

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

Gemoedsrust voor ouders is maar één klik verwijderd

  • Opleidingsprogramma, artikels en recepten
  • Praktische interactieve tools
  • Informatie per leeftijd
  • Exclusieve cadeaus
  • Kortingsbonnen en staaltjes
  • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven
  • Consumentendienst
Zoeken

Nog steeds niet gevonden waar
je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.

Log je hier in

Log je in en beleef het avontuur met Nestlé Baby & me