0 - 4 maanden
Artikel
Add this post to favorites

Wat probeert mijn baby te zeggen?

Wanneer hij vrolijk op zijn handjes en voetjes kruipt, ons een brede glimlach toewerpt, heel hard huilt in zijn bedje, probeert hij ons absoluut iets te vertellen, maar wat?

Je baby drukt zich vanaf zijn geboorte uit: blikken, glimlachen, gemurmel, bewegingen in alle richtingen, hij zal zijn ‘taalgebruik’ in slechts enkele weken verfijnen om je te vertellen wat hij wil en wat hij voelt. En de ouders ontdekken vol verbazing en geluk dat hun pasgeborene opperbest kan communiceren. Een kleine interpretatieles om je baby’s taalregister te leren kennen. 

Een veelzeggende glimlach ...

Wanneer je baby glimlacht, wil hij ons niet alleen laten zien dat hij zich goed voelt. Een glimlach drukt immers verschillende emoties uit: het is dus een handig hulpmiddel om met jou te communiceren! We onderscheiden verschillende soorten glimlachen: 

  • De ‘gelukzalige glimlach’ is een aangeboren reflex bij zuigelingen: deze glimlach zien we bijvoorbeeld wanneer de baby in slaap valt na een heerlijke drinkbeurt ... Dit duidt op lichamelijk welzijn. Je zal vast smelten! 
  • De glimlach met pretoogjes drukt vreugde en dankbaarheid uit. Alsof je baby tegen je zegt: “Ik vind het zalig wanneer je met me bezig bent, dank je!". 
  • Een glimlach in combinatie met druk heen en weer bewegende handjes en voetjes wil zoiets zeggen als ‘Ik herken je, ik ben graag bij jou’. 

Vanaf 4 à 5 maanden verandert de glimlach in de schaterlach. Je baby schaterlacht wanneer hij speelt of wanneer je hem vermaakt door gezichten te trekken of grappige gebaren of geluiden te maken. Hij is dol op deze contactmomenten en dat laat hij duidelijk zien! 

Maar waarom huilt hij?

Voor een baby is huilen een taal op zich. Laat hem huilen, dat is zijn manier om met jou te communiceren. Luister naar je baby, hij heeft heel wat te vertellen … 
Wanneer zijn gehuil toeneemt en gepaard gaat met krijsende geluiden, wil hij je zeggen dat hij honger heeft. 
Wanneer hij knort, wil hij ongetwijfeld gaan slapen ... 
Wanneer hij plots hevig en hoog begint te huilen, heeft hij vast en zeker pijn. 
Wanneer hij heel hard roept of huilt en helemaal rood wordt, uit hij zijn woede of frustratie. 
Als hij voortdurend huilt aan het einde van de dag en altijd op hetzelfde uur, spreken we van zogenaamde avondangst. Deze crisissen helpen hem zich aan zijn nieuwe waak-/slaapritme aan te passen en de emoties van de dag los te laten.

Lezen van babygebarentaal

Veelzeggende gebaren

Vanaf 6 à 8 maanden begint je baby gebaren te gebruiken om zich verstaanbaar te maken. Hij trekt de aandacht door zijn gezichtje achter zijn handjes te verstoppen, wrijft in zijn oogjes om te zeggen dat hij moe is, wijst met zijn vingertjes om ‘ergens naar te vragen’, strekt zijn armpjes uit om vastgenomen te worden ... Zijn kleine gebaren, die almaar toenemen en complexer worden, vormen een volwaardige taal. Dit is zijn manier om te communiceren voordat hij zich verbaal kan uiten. 
In Engelstalige landen wordt deze manier van communiceren veel gebruikt, vooral in kinderdagverblijven. Men heeft deze taal zelfs tot de ‘gebarentaal voor baby’s’ gedoopt. Het principe is eenvoudig: voor elk woord is er een gebaar. Om ‘stilte’ aan te duiden, leggen we de wijsvinger verticaal op de lippen; om ‘lekkers te krijgen’ wrijven we over ons buikje ... Kleine en eenvoudige spelletjes die je met je baby kan spelen: dat zal hem helpen de verbale taal te leren ... en hij zal het echt leuk vinden! 

Monique, moeder van Sarah (8 maanden)

"Mijn dochtertje vindt het heerlijk als we dieren nadoen. Voor een poes beelden we snorharen uit met onze vingers. Voor het varken gebruiken we de kurkentrekker als staartje; we kakelen om een kip na te doen... Elke keer weer ligt ze dubbel van het lachen."

Geniet van de voordelen van

MVP Logo
  • Écrivez à Nestlé Baby - Icône

    NIEUWSBRIEF OP MAAT

    Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

  • Podcast & vidéos

    Podcasts & Video's

    Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

  • Logo - coupons-56

    Kortingen en cadeaus

    Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

  • Logo - menu-planner-56

    TIPS VOEDING

    Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.