Arrow backLanguage
Zwangerschap
Article
Add this post to favorites

De gezinsuitbreiding

Er is een nieuwe baby op komst. Hoe zal onze oudste daarop reageren? Zullen ze goed met elkaar kunnen opschieten of juist jaloers zijn op elkaar? Ik ben dolblij, maar ook een beetje bezorgd.

4 mins lezen Oct 5, 2021

Als er een broertje of zusje op komst is, verandert de status van jouw kind van "baby" naar "grote broer of zus". Dat is een grote verantwoordelijkheid! Maar het betekent ook dat hij papa en mama vanaf nu moet delen en ook zijn/haar kamer. Niet altijd makkelijk te aanvaarden. De relatie die tussen broer en zus ontstaat zal worden gekenmerkt door mooie momenten ... en soms ook gekibbel! 

Hoe kan je hem geleidelijk aan voorbereiden 

Jouw kind vertellen dat er een broertje of zusje op komst is, is een moment vol emoties! Wanneer moet je het hem vertellen? Na drie maanden zwangerschap: het risico op een miskraam is kleiner en jouw buikje wordt zichtbaar ronder. Gebruik eenvoudige woorden om hem het nieuws te vertellen en geef hem de ruimte om zijn gevoelens te uiten: hij kan er heel positief... en soms ook negatief op reageren! Dit is normaal, hij heeft een beetje tijd nodig om te wennen. 

Vóór de geboorte praat je regelmatig met hem over de nieuwe baby die op komst is. Je legt hem uit wat er voor hem gaat veranderen. Vergeet hem vooral niet te vertellen dat je er altijd voor hem zal zijn en dat je veel van hem houdt. Jouw hart zal niet in tweeën worden verdeeld, het wordt alleen maar groter zodat ieder dezelfde hoeveelheid liefde krijgt! Bereid hem voor door verhaaltjes te lezen: er zijn tal van tedere en grappige boekjes over dit onderwerp! 

Leg de verantwoordelijkheid bij hem/haar en geef hem na de geboorte van de baby een aantal "grote broer/zus" opdrachten zoals  flesvoeding geven, de buggy duwen... Papa heeft ook zijn eigen taken: terwijl jij voor jouw baby zorgt, kan grote broer/zus samen met papa spelen, een wandeling maken... Probeer wat tijd vrij te maken om bijvoorbeeld samen met hem een ​​verhaal te lezen. 

Ik hou van je, ik haat je...

Jaloezie maakt deel uit van de broer-zusrelatie. En dat is een goede zaak! Want kibbelen bevordert de ontwikkeling. Het helpt een kind zelfstandig te worden en zijn persoonlijkheid te ontwikkelen: hij laat blijken wat hij denkt, leert voor zichzelf op te komen en waar zijn grenzen liggen om uiteindelijk vertrouwen in zichzelf te krijgen. 

Door het dagelijkse leven met zijn broer of zus te delen, leert hij geleidelijk aan om te delen, te onderhandelen, tussenoplossingen te vinden en eerlijk (en oneerlijk) te zijn... Kortom, de regels van het leven in de maatschappij! 

En als ze kibbelen, laat ze dan zelf hun meningsverschillen oplossen, zolang ze elkaar niet slaan. Als ze vechten of gemeen tegen elkaar worden, grijp dan in zonder partij te kiezen. 

Grijp in als het altijd hetzelfde kind is dat de baas speelt over zijn broer of zus. Probeer eerlijk en fair te zijn. 
Zorg voor gescheiden bezigheden: winkelen met mama voor de baby, koken met papa voor de grote broer of zus... En 's avonds zijn ze weer blij om elkaar te zien! 

Het oudste kind wordt weer een baby: is dat normaal?

Je hebt jouw kindje verteld dat je zwanger bent of je bent net bevallen van zijn broertje of zusje en juist nu begint jouw oudste kind weer in bed te plassen, 's avonds om een flesje te vragen of de wandelwagen tijdens een wandeling op te eisen? Zoveel gewoonten die hij had verleerd ... 

Het fenomeen dat "terugval" heet, is heel gebruikelijk en normaal: je kind vraagt om jouw aandacht. Hij wil laten zien dat ook hij bestaat, want iedereen heeft enkel oog voor het pasgeboren kleine wonder. Dit is zijn manier om de tegenstrijdige gevoelens die hij op dit moment heeft te uiten: jaloezie, trots, haat en liefde. 

Het is een natuurlijke reactie, maar het moet van tijdelijke duur zijn. Als het aanhoudt, aarzel dan niet om erover te praten met jouw kinderarts. 

Zal ik net zoveel van mijn tweede kind als van mijn eerste kind houden?

De vraag komt vaak voor bij moeders maar we durven er niet altijd over te praten. Maak je geen zorgen: de relatie die je hebt met elk van hen is bijzonder omdat elk kind uniek is. Maar de liefde, die blijft voor altijd bestaan!

Marjan, moeder van Sophie en Thijs
"Toen Sophie was geboren, kreeg ze natuurlijk heel veel cadeautjes. Om Thijs niet jaloers te maken, hebben we hem ook een cadeautje gegeven en gezegd dat het van zijn kleine zusje was. Dat maakte alles goed en hij gaf haar een dikke knuffel!"

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.