Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Nog geen lid? Registreer hier
Zoeken
Deel dit Artikel
X
Dagelijkse verzorging

Een frisse en schone baby

 

De eerste dagen weet je niet altijd precies hoe je baby precies moet wassen en verzorgen. Hoe zit het met hygiëne voor wasgoed en knuffels? Lees onze tips om vol vertrouwen te werk te gaan.

Donderdag, 17 maart, 2016 - 09:17

Voor het comfort en de gezondheid van je baby, moet je elke dag een volledige verzorging voorzien en veelgebruikte voorwerpen regelmatig wassen. Je hoeft echter niet te overdrijven! Je baby moet immers in aanraking komen met bacteriën, microben en andere onaangename beestjes uit onze dagelijkse omgeving om een sterker immuunsysteem op te bouwen. Een overzicht van de do's-and-don'ts.

Elementaire babyverzorging

De verzorging is een perfect moment van contact met je baby. Zorg dat je het nodige bij de hand hebt en organiseer je om er maximaal van te profiteren! Ons lijstje van onmisbare producten:

 • reinigingsgel of -melk zonder zeep voor je baby's delicate huidje: Bübchen Wasch Gel
 • Milde shampoo voor de eerste haartjes: Bübchen Baby Shampoo
 • Crème voor je baby's billetjes: Bübchen Spezial Wundschutz Creme
 • Crème voor massages: Bübchen Creme Pflegelotion
 • Crème tegen de koude: Bübchen Wind&Wetter Creme
 • Fysiologisch serum,
 • verbandwatten,
 • babydoekjes.

Ziezo, je kunt aan de slag!

Het badje Baby's zijn dol op dit moment! Wees echter waakzaam en verlies je kind geen moment uit het oog! Zorg ervoor dat je baby het niet koud krijgt: de kamertemperatuur moet tussen 20 en 24 °C bedragen, en de watertemperatuur tussen 37 en 38 °C.

Luiers verversen Ook hier is het sleutelwoord organisatie! Voorzie het nodige materiaal dicht bij de verzorgingstafel: luiers, babydoekjes, propere kleertjes, Bübchen Spezial Wundschutz Creme (crème voor de billetjes), een vuilnisbak. Maak alle kleine plooitjes schoon en droog voor je jouw baby een verse luier aantrekt.

Het gezichtje Maak je baby's gezichtje proper met een wattenschijfje en wat water. Daarna kun je een aangepaste vochtinbrengende crème aanbrengen (zoals Bübchen Soft Creme) om zijn huidje te beschermen.

De ogen Bevochtig een kompres met fysiologisch serum en haal het licht over de oogjes, van de buitenhoek naar binnen toe.

De oortjes Hier is zachtheid bij nodig! Gebruik geen wattenstaafje, maar een klein wattenpropje om de oorschelp en de achterkant van zijn oortjes schoon te maken.

Het neusje Een delicaat werkje! Wikkel een klein propje watten samen dat bevochtigd is met fysiologisch serum, en maak er de neusgaatjes mee schoon. Je kunt ook een babysnuiter gebruiken.

De nageltjes Vanaf de 2de/3de maand mag je regelmatig de nageltjes knippen. Knip ze rond af en niet te kort!

De navelstreng Maak de navel twee tot drie keer per dag schoon met een kompres gedrenkt in ontsmettingsmiddel, tot de navelstreng afvalt (doorgaans na één of twee weken).

En het voorhuidje van jongetjes? Talrijke kinderartsen raden af om de voorhuid terug te schuiven van de eikel om deze schoon te maken. Men weet inmiddels dat deze praktijk geen phimosis voorkomt (voorhuidvernauwing). Op vlak van hygiëne volstaat een "klassieke" verzorging. Laat de natuur haar gang gaan!

Overige hygiëneregels

Knuffels en troeteldieren moeten ook regelmatig in bad. De meer robuuste mogen in de wasmachine, en de delicate was je met de hand!

Ververs elke dag het ondergoed van je baby. Een vlekje wortelpuree op een vestje is geen ramp! Was slabbetjes, badhanddoeken, washandjes en beddengoed op 60 °C. Gebruik in elk geval een mild wasmiddel om je baby's delicate huidje niet te irriteren.

Het "dagelijkse huishouden" is ook noodzakelijk in de babykamer. Zet elke dag minstens 10 minuten de ramen open in je baby's kamer om de lucht te verversen. Stofzuig of veeg regelmatig en gebruik bij voorkeur natuurlijke onderhoudsproducten.

Lees meer

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

Gemoedsrust voor ouders is maar één klik verwijderd

 • Opleidingsprogramma, artikels en recepten
 • Praktische interactieve tools
 • Informatie per leeftijd
 • Exclusieve cadeaus
 • Kortingsbonnen en staaltjes
 • Gepersonaliseerde nieuwsbrieven
 • Consumentendienst
Gerelateerd
Zoeken

Nog steeds niet gevonden waar
je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.

Log je hier in

Log je in en beleef het avontuur met Nestlé Baby & me