0 - 4 maanden
Artikel
Add this post to favorites

Kangoeroe-methode: Hoe zorg je voor je premature baby?

Huid-op-huid hechting helpt de voedingsproblemen van premature baby's op te lossen. Lees meer over de voordelen van de kangoeroe-methode.

Wat is de Kangoeroe-methode en hoe kan het je helpen om voor je premature baby te zorgen? Ontdek de voordelen van de kangoeroe-methode, of het nu is om de voedingsproblemen van je premature baby op te lossen of om huid-op-huidcontact tussen je partner en baby te bevorderen, vanuit het ziekenhuis of thuis.

 

Verbondenheid door huid-op-huidcontact

Je baby voor het eerst vasthouden is waarschijnlijk een van de meest bijzondere momenten voor een nieuwe ouder - zo bijzonder dat je het misschien moeilijk vindt om hem los te laten. Huid-op-huidcontact tussen moeder en baby is uiterst belangrijk voor de emotionele band en kan ook helpen bij voedingsproblemen bij premature baby's door borstvoeding aan te moedigen. Maar als je baby eerder is gekomen dan verwacht, zijn de eerste dagen misschien niet de dagen waar je van droomde. 

De reden hiervoor is dat premature baby's, d.w.z. baby's die te vroeg (vóór 37 weken) of met een laag geboortegewicht (minder dan 2,5 kg) zijn geboren, normaal gesproken gedurende enkele weken of zelfs maanden onder speciale behandeling in de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) van het ziekenhuis moeten verblijven. Dit kan een uiterst stressvolle en emotionele periode zijn voor ouders, omdat je je zorgen maakt over je baby’s gezondheid en het gevoel kunt hebben dat je waardevolle tijd aan het verliezen bent om je pasgeborene te leren kennen.  

 

Wat is de 'kangoeroe-methode'?

De 'kangoeroe-methode' houdt in dat je je premature baby huid-op-huid op je borst houdt. Net zoals kangoeroes hun baby's in hun buidel dragen, leg je je naakte baby (op de luier na) op je blote borst met een deken eroverheen. De kangoeroe-methode werd ontwikkeld in Zuid-Amerika om premature baby's die geen toegang hadden tot couveuses warm te houden. Deze methode heeft veel bijkomende gezondheidsvoordelen en wordt vooral aanbevolen als je baby prematuur of met een laag geboortegewicht is geboren. Studies tonen aan dat premature baby's sneller in gewicht toenemen als zij regelmatig ‘gekangoeroed’ worden. 

Het is ook een geweldige manier om een band met je baby op te bouwen, vooral als hij of zij veel tijd in een couveuse zal doorbrengen. Afhankelijk van hoe jij en je kleine kampioen zich voelen, kun je meerdere uren per dag de "kangoeroe-methode" toepassen. 

Vraag de verpleegsters in de NICU wanneer je kunt beginnen. Zij kunnen je ook helpen je baby uit de couveuse te halen en met de buisjes om te gaan in de eerste dagen na de vroeggeboorte. 

infographic met uitleg over de kangoeroe-methode voor premature baby's

Tips voor het voeden van premature baby's

Moedermelk is de beste voeding voor je premature baby. Het is rijk aan voedingsstoffen die je baby helpen groeien en aan antilichamen die zijn immuniteit versterken en hem beschermen tegen infecties. Aangezien de darmen van je premature baby nog niet volgroeid zijn, is dit het gemakkelijkste voedsel voor hem om te verteren. Omdat premature baby's echter grotere voedingsbehoeften hebben om hun groei en ontwikkeling te ondersteunen, moet de moedermelk verrijkt worden om aan deze specifieke voedingsbehoeften te voldoen. Je arts kan je adviseren je moedermelk te verrijken of aan te vullen met een speciale flesvoeding voor premature baby's. 

Dat komt omdat premature baby's meer energie, eiwitten, bepaalde vetzuren, vitaminen en mineralen nodig hebben dan voldragen baby's. Je hoeft je niet schuldig te voelen als je je moedermelk aanvult of verrijkt. Integendeel, je helpt je kleine kampioen in te halen wat hij tijdens de laatste weken van de zwangerschap heeft gemist. 

 

Problemen bij het voeden van premature baby's

Naast de kangoeroe-methode helpt ook borstvoeding bij het op te bouwen van een band met je premature baby en om regelmatig huid-op-huidcontact te krijgen. maar soms is dit niet vanaf het begin mogelijk, omdat premature baby's niet altijd sterk genoeg zijn om meteen aan de borst te zuigen. Dit kan een ongelooflijk moeilijke tijd zijn voor nieuwe moeders, maar je verpleegster, verloskundige of lactatiekundige kan je hierbij begeleiden en ondersteunen. Dit betekent ook niet dat je baby het zonder je voedzame melk moet stellen. Je kunt proberen je moedermelk af te kolven en die dan via een buisje aan je baby te geven.

Maak je geen zorgen als de melk niet meteen komt, het kan soms even duren. Je baby regelmatig huid-op-huid op je borst leggen kan helpen je melkvoorraad te stimuleren. Je baby laten oefenen om op je tepels te zuigen terwijl hij/zij in de kangoeroehouding zit, kan ook helpen om met borstvoeding te beginnen wanneer hij of zij er klaar voor is. Vergeet niet om voldoende voedsel, water en rust te nemen en blijf proberen om elke paar uur te kolven. Heb geduld en vertrouw je lichaam - je kunt het!

 

Vader en baby huid-op-huidtijd

De kangoeroe methode is niet alleen voor moeders! Zij kunnen misschien geen borstvoeding geven, maar vaders en andere familieleden kunnen ook de "kangoeroe-methode" toepassen en genieten van speciale huid-op-huidtijd met de baby. Het is geruststellend voor je kleintje om zo snel mogelijk in een 'kangoeroe'-ritme te komen, dus praat met je zorgverlener over het instellen van een routine.