Arrow backLanguage
Zwangerschap
Article
Add this post to favorites

Communiceren met mijn baby tijdens de zwangerschap!

Mijn baby groeit 9 maanden lang in mij. Maar hij is niet volledig geïsoleerd van de buitenwereld, integendeel! Hij voelt mijn emoties, hoort mijn stem, reageert op mijn aanrakingen en smult zelfs lekker mee van mijn maaltijden. Een magische relatie!

3 mins lezen Oct 5, 2021

Al heel vroeg in de zwangerschap beginnen de zintuigen van je baby zich te ontwikkelen. Vanaf de vierde week begint de ontwikkeling van zijn binnenoor, zijn ogen en zijn tong. In de loop van de weken ontwikkelen de smaak, de reuk en de tastzin zich. Hij stelt zich klaar en duidelijk open voor zijn omgeving. Vanaf de 24e week ontwikkelt zijn bewuste waarneming zich: je baby kan reageren op zintuiglijke prikkels. 

De sleutelrol van het vruchtwater

De vruchtzak waarin de baby zich zal ontwikkelen, is gevuld met vruchtwater. Zijn functie is je baby te beschermen tegen schokken, temperatuurschommelingen, lawaai ... Het is een soort beschermende cocon, maar ook en vooral een communicatie-interface met de rest van de wereld. 
Hij ondersteunt de ontwikkeling van de zintuigen en dan vooral de smaak. Vanaf de 13e week slikt en ademt de baby dit lichtzoete goedje, bestaande uit aromatische moleculen, voortdurend in: zo ontwikkelt je baby zijn smaakzin. 

Ik ontwikkel mijn relatie met de baby week na week ...

Aan de hand van emoties. Er ontstaat al heel snel een psychosensoriële band tussen jou en je baby. Hij voelt je bewegingen en raakt gewend aan je manier van praten en bewegen ... Maar hij ervaart ook je algemene toestand, de effecten van stress en de emotionele schokken waarmee je geconfronteerd wordt via stoffen als cortisol en adrenaline. Daarom is het belangrijk om je te ontspannen en om alle vormen van stress te vermijden.
... via de voeding. Wanneer je eet, stromen er aromatische moleculen in je bloed die via de placenta of het vruchtwater hun weg naar je baby vinden. Vanaf de 5e maand van de zwangerschap kan hij deze smaken onthouden. Eet dus gevarieerd en verwen jezelf op culinair vlak: dat is uitstekend voor de ontwikkeling van je baby!
… via de bewegingen. De tastzin ontwikkelt zich heel vroeg en je baby kan de druk op en de strelingen over je buik voelen. Vanaf de 6e maand van de zwangerschap ervaart hij zelf gevoelens door op zijn duim te zuigen, naar zijn voetjes te grijpen ... Hij wordt steeds gevoeliger voor je aanrakingen en zal erop reageren. Dat is trouwens ook het doel van haptonomie (gevoelstherapie).
… via geluid. Vanaf de 6e maand van de zwangerschap kan je baby verschillende geluiden van het dagelijkse leven waarnemen: jouw stem, die van zijn papa, muziek, je hartslag ... Hij begint te reageren op bewegingen of een verhoogde hartslag. Praat met hem, laat hem naar muziek luisteren: hij zal er dol op zijn! 
Zoals je ziet, stelt je baby zich al heel vroeg open voor de wereld. Maar zijn zintuigen en hersenen zijn nog steeds in volle ontwikkeling. Je kan je baby stimuleren, maar overdrijf er niet mee! Hij heeft nog zijn hele leven om van muziek te leren genieten ... 
Vanaf ongeveer de zevende week kan je baby dingen voelen. De tastzin is het eerste zintuig dat zich ontwikkelt. 

Simone, moeder van Lars (anderhalf jaar oud) die dol is op dansen! 
"Mijn partner is gek op muziek en wil zijn passie absoluut delen met onze baby: dus van rock naar pop tot jazz: onze baby heeft het gedurende mijn hele zwangerschap allemaal voorbij horen komen! En ik denk dat het heeft gewerkt. Toen we laatst bij een jazzconcert waren terwijl ik 7 maanden zwanger was, begon mijn baby in mijn buik mee te trappelen op de maat van de muziek ... Volgens mij was hij gewoon aan het dansen!"

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.