Arrow backLanguage
Zwangerschap
Article
Add this post to favorites

Klaar om ouders te worden?

Ik heb net ontdekt dat ik zwanger ben: een moment van intens geluk ... maar ook een moment vol vragen. Ben ik wel klaar om mama te worden? Zullen we goede ouders zijn? Heb ik wel een moederinstinct? Gelukkig hebben we negen maanden de tijd om de komst van onze baby voor te bereiden.

3 mins lezen Oct 5, 2021

Een baby verwachten is een enorm spannend avontuur. Ouders worden ook! Maar we worden het niet van de ene dag op de andere: het is een stapsgewijs proces dat onvermijdelijk met veel vragen gepaard zal gaan. 

Moeder zijn, dat kan je leren! 

De zwangerschap is een intense periode vol ingrijpende veranderingen: je lichaam verandert, je hormonen spelen de baas en je bent prikkelbaar en overgevoelig. Vergeet ook niet de kleine fysieke ongemakken en de vermoeidheid. Het is normaal dat je stress krijgt met in het vooruitzicht momenten van opwinding en euforie afgewisseld met momenten van neerslachtigheid en zenuwachtigheid, enz. Zelfs vrouwen met een vlotte zwangerschap doorlopen deze verschillende fases. 
Negen maanden lang heb je de tijd om jezelf een heleboel vragen te stellen. Dat maakt deel uit van een normaal en noodzakelijk proces: zo zal je jezelf beetje bij beetje als mama gaan beschouwen. Aarzel niet om hulp bij deze zware taak te vragen aan een vriendin, je eigen moeder of een therapeut als je daar behoefte aan hebt. 

En welke rol speelt de papa in dit alles?

Voor de papa is het proces een beetje ongewoon. Zelfs als hij actief bij de zwangerschap betrokken is, staat hij er nog altijd buiten. Bij hem zijn er geen lichamelijke gewaarwordingen die hem laten wennen aan het idee dat hij papa wordt. Hij moet zijn fantasie dus de vrije loop laten. 
Het kan voor hem moeilijk zijn om jou te zien veranderen. Hij voelt zich misschien wel hulpeloos en niet in staat je te helpen. Het is aan jou om hem gerust te stellen en hem duidelijk te maken dat ook hij een belangrijke taak heeft de komende negen maanden. Je kan hem bij dit geweldige avontuur betrekken door hem te laten deelnemen aan de haptonomiesessies  (gevoelstherapie) en de prenatale lessen. 
Het vaderinstinct volgt geen regels: bepaalde mannen voelen zich al vader bij de aankondiging van de zwangerschap, anderen bij de eerste echografie, of als ze hun kindje voelen bewegen, nog anderen wanneer ze de bevalling bijwonen of bij het geven van het eerste badje ... 

Hoe kun je je voorbereiden op het ouderschap?

Je hebt negen maanden de tijd om te wennen aan het idee dat jullie ouders worden. Maar we zijn niet geboren als ouder, we worden het: volgens deze overtuiging heeft zich een nieuwe benadering van het ouderschap ontwikkeld. Ze wordt toegelicht tijdens de prenatale lessen, die meer en meer beschouwd worden als lessen ter voorbereiding van de geboorte en het ouderschap. 
Deze tendens wordt geïllustreerd door het succes van haptonomie, waarbij er al voor de geboorte een zintuiglijke band met de baby wordt ontwikkeld. 
Hoe dan ook: er bestaat geen ‘handleiding’ voor het ouderschap. Het is aan ieder om zijn instinct te volgen. Heb vertrouwen in jezelf en alles komt in orde!

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.