Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Wat mag je wel en niet eten als je zwanger bent?

Moet je echt zoveel eten opgeven als je zwanger bent? Hoe zit het met dat glaasje wijn in het restaurant waar je zo van houdt? En wat met sushi? Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap de voedingsstoffen binnen te krijgen die je lichaam nodig heeft. Wat ook cruciaal is, is te weten welke voedingsmiddelen je moet vermijden.

5 tips voor gezonde voeding tijdens zwangerschap 

Gezonde voeding is onmisbaar voor een goede levensstijl, maar tijdens de zwangerschap is dat zelfs nog belangrijker. Wij geven je vijf handige richtlijnen.

1. Het is niet nodig om "te eten voor 2"

Je merkt waarschijnlijk dat je meer honger hebt, maar je hoeft niet “te eten voor twee”. Eet een beetje meer, ja... maar eet niet twee keer zoveel! Het belangrijkste is om je lichaam en jouw baby te voorzien van broodnodige voedingsstoffen.

2. Kies voor gevarieerde voeding

Een gevarieerde voeding is de sleutel tot een evenwichtige voeding. Kies voor groenten, fruit, volle granen, eiwitrijke voeding of vetarme melkproducten. Gezond eten tijdens de zwangerschap is een must en vul je reserve foliumzuur en ijzer aan met supplementen.

3. Geen dieet tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap zal je enkele kilo’s aankomen, da’s nu eenmaal normaal je maakt een baby in je buik. Het is dus niet het moment om te diëten, dus laat die proteïne-shakes maar in de kast. Hou enkel je gewichtstoename in het oog en overleg altijd goed met je gynaecoloog.

Vermijd zo veel mogelijk voedsel met vet en suiker om geen onnodige kilo's aan te komen. Die bevatten onnodige calorieën en te weinig essentiële voedingsstoffen. Maar zoek de extremen zeker niet op, gun jezelf ook eens regelmatig een lekkere frietjes van de frituur.

4. Sla geen maaltijden over

Je lichaam heeft drie volwaardige maaltijden per dag nodig. Probeer je eraan te houden, zelfs als je niet zo'n honger hebt. Veel mensen zeggen dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd is van de dag, dat heeft een reden. Geen (goed) ontbijt, zal zorgen voor een energiedip. Sla die dus niet over, zelf al heb je wat last van ochtendmisselijkheid.

5. Drink genoeg en eet voldoende vezels

We zeggen het steeds weer, maar water drinken is essentieel (minstens 1,5 liter per dag), en nog meer tijdens de zwangerschap. Dit in combinatie met het eten van vezels in fruit, groenten, granen, volkoren zetmelen (zoals pasta, rijst,..), zo bevorder je een goede stoelgang.

 

Wat mag je niet eten als je zwanger bent

Bij een zwangerschap ben je geneigd het advies van je moeder, je tante of je beste vriendin op te volgen. Een goede raad: vraag eerst aan uw gynaecoloog wat je tijdens je zwangerschap niet mag eten. Grote fans van koffie of sushi… sorry. Jullie zullen even op jullie tanden moeten bijten.

Gelukkig is er meer wat je wél kunt eten, dan wat je links moet leggen. Dit is een overzicht van wat je moet vermijden tijdens de zwangerschap.

Om misverstanden te vermijden, geven we je hier een (klein) overzicht van de voedingsmiddelen die je tijdens de zwangerschap absoluut niet en wel mag eten.

Voeding_Vlees et charcuterie_Gepasteuriseerde kazen_Vis_Eieren en dranken

1. Vis, schaal- en schelpdieren

Vis bevat eiwitten en essentiële omega-3-vetzuren en is daarom aanbevolen tijdens de zwangerschap. Er zijn echter drie uitzonderingen:

Vissoorten met een hoog kwikgehalte kunnen het zenuwstelsel van je ongeboren baby aantasten. Roofvissen zoals tonijn, zwaardvis of snoek bevatten doorgaans meer kwik dan andere vissen.

Koud-gerookte vis, zoals gerookte zalm en haring, bevatten een zeker risico op listeriose (een door voedsel overgedragen infectieziekte).

Daarnaast is het ook belangrijk om alle rauwe schaal- en schelpdieren te vermijden. Als je vis niet goed kookt, loop je het risico op infecties zoals salmonella en listeria.

Vis, schaal- en schelpdieren die je niet mag eten

  • Gerookte kant-en-klare vis uit de koeling zoals gerookte zalm, paling, bokking of haring; zowel vacuümverpakt als andere soort verpakking.
  • Vis of schaaldieren die zijn niet gaar zijn zoals oesters en sint-jakobsschelpen.
  • Roofvissen zoals tonijn, zwaardvis en snoek
  • Gerechten met rauwe vis zoals ceviche of sushi met rauwe vis…


2. Ongepasteuriseerde melkproducten & kaas

Rauwe melk, ongepasteuriseerde en zacht-gerijpte kazen kunnen schadelijke bacteriën bevatten, waaronder listeria of salmonella.

 

Ongepasteuriseerde melkproducten & kaas die je niet mag eten

  • Niet-gepasteuriseerde koemelk, geitenmelk, schapenmelk of room.
  • Voedsel met ongepasteuriseerde melk, zoals zachte gerijpte geitenkaas.
  • Gepasteuriseerde of ongepasteuriseerde schimmelkazen met een wit laagje op de buitenkant, zoals Brie of Camembert.
    Gepasteuriseerde of ongepasteuriseerde zachte blauwe kazen, zoals Gorgonzola of Roquefort.


3. Rauw vlees

Voor de vleeseters onder ons: Vlees en gevogelte moeten altijd goed doorbakken zijn, zo vermijd je het risico op toxoplasmose (een besmettelijke ziekte die via dieren op mensen wordt overgedragen) en salmonella. Wees extra voorzichtig met gevogelte, varkensvlees, worstjes en gehakt, inclusief hamburgers.

Met leverproducten moet je tijdens de zwangerschap ook voorzichtig zijn. Lever bevat hoge hoeveelheden retinol (vitamine A). Overmatige dosissen kunnen schadelijk zijn voor ongeboren baby's.

 

Rauw vlees dat je niet mag eten

  • Leverproducten zoals lever, smeerworst of leverpaté.
  • Eten van ongebakken rauw vlees zoals tartaar, carpaccio en biefstuk.
  • Rauwe gedroogde en gefermenteerde vleeswaren zoals parmaham, chorizo en salami.

 

4. Alcohol

Hoe zit het met je glaasje wijn in een restaurant? Studies hebben nog niet precies aangetoond hoeveel alcohol in bier of sterke drank schadelijk kan zijn voor je baby. Daarom is alcohol verboden tijdens de zwangerschap.

5. Rauwe eieren

Het is beter om geen rauwe eieren te eten om blootstelling aan salmonella te voorkomen. Vermijd ook gerechten met rauwe of gedeeltelijk gekookte eieren.

Producten met rauwe eieren die je niet mag eten

  • Rauwe eieren.
  • Producten met rauwe eieren zoals tiramisu, zelfgemaakte mayonaise of rauw deeg.

 

6. Groenten

Alle groenten zijn gezond en passen binnen een gevarieerde voeding, ook rauwe groenten. Het is belangrijk om ze altijd zeer goed te wassen en hygiënisch te bewaren. Kiemgroenten zoals tuinkers en sojascheuten kook je best kort voor het eten om alle bacteriën te doden.

Groenten die je niet mag eten

  • Rauwe kiemgroenten zoals taugé of alfalfa.

 

7. Kruiden

Sommige kruiden zijn niet veilig omdat ze een vroegtijdige bevalling of andere problemen kunnen veroorzaken.

Kruiden die je niet mag eten

  • Middelen zoals aloë vera of venkel.
  • Kruiden die schadelijk kunnen zijn voor uw baby zoals absintalsem, hoefblad of komkommerkruid.
  • Kruiden met andere toxische effecten zoals smeerwortel en maretak.

 

8. Overige

Dranken met cafeïne: Beperk je inname van cafeïne tot minder dan 200 mg per dag (2 à 3 lichte kopjes koffie). Overmatige consumptie tijdens de zwangerschap kan de groei van de baby verstoren.

Kruidenthee: Bepaalde theeën bevatten gedroogde vruchten, bloemen, specerijen of kruiden en dus geen cafeïne. Er kunnen andere stoffen inzitten die gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap. Bijvoorbeeld: Roomse kamille, hibiscus, valeriaan, zoethout of sint-janskruid.

Drop: Voor je eigen bloeddruk tijdens de zwangerschap kun je het beste voorzichtig zijn met drop. Neem hooguit een paar dropjes per dag.

Kalebaskalk: Bijna alle geteste producten van deze kalksoort bevatten te veel lood. Te veel kan vroeggeboorte en een lager geboortegewicht veroorzaken.

Goji-bessen:  Deze bessen bevatten betaïne, een stof die een miskraam zou kunnen veroorzaken.

Welke voedselinfecties zijn gevaarlijk in de zwangerschap?

Sommige door voedsel overgedragen infecties kunnen ernstig zijn als je ze tijdens de zwangerschap oploopt. Maar geen paniek: met de juiste reflexen loop je geen risico.

Met een goede voedselhygiëne tijdens de zwangerschap kan je infecties voorkomen. Was altijd je handen voor je eet of voedsel klaarmaakt.

1. Toxoplasmose

Deze ziekte (kattenziekte) kan van kat op mens worden overgebracht. Toxoplasmose kan ernstige aangeboren afwijkingen veroorzaken tijdens de zwangerschap bij de foetus.Was je groenten en fruit met water en een scheutje azijn. Vermijd rauwe voedingsmiddelen en producten met rauwe melk, zorg ervoor dat je je vlees goed bakt. Vermijd ook elk contact met katten als je nog geen toxoplasmose hebt gehad.

2. Listeriose

De listeria bacterie veroorzaakt deze infectieziekte, vaak aanwezig in rauw vlees, vis, fruit, groenten en kazen. De ziekte manifesteert zich voornamelijk als een griepachtige aandoening.

Bij gezonde mensen kan deze infectie geen kwaad. Maar de risico's tijdens de zwangerschap zijn hoog: miskraam, vroeggeboorte, ademhalingsproblemen...

Als dit het geval is, raadpleeg dan jouw arts, hij zal onmiddellijk een antibioticakuur voorschrijven.

- ONZE RECEPTEN VOOR ZWANGERE VROUWEN -
Een zwangere vrouw eet een Nestlé Baby&Me recept
Huisgemaakte recepten voor zwangere vrouwen

Slimme voedingskeuzes helpen jou en je baby tijdens de zwangerschap. Ontdek lekkere recepten van Nestle Baby die jou kunnen inspireren.

- BABY&ME TALKS -
Onze voedingsdeskundige vertelt over voeding tijdens de zwangerschap - Nestlé Baby&Me
Voeding voor zwangere vrouwen

Onze expert Catherine Heugens beantwoordt in een heldere video al jouw vragen over voeding tijdens de zwangerschap.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo
  • Écrivez à Nestlé Baby - Icône

    NIEUWSBRIEF OP MAAT

    Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

  • Podcast & vidéos

    Podcasts & Video's

    Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

  • Logo - coupons-56

    Kortingen en cadeaus

    Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

  • Logo - menu-planner-56

    TIPS VOEDING

    Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.