Arrow backLanguage
Zwangerschap
Article
Add this post to favorites

Zijn er voedingsmiddelen die ik moet vermijden tijdens mijn zwangerschap?

Mag ik rauwe vis eten? Rauwmelkse kaas? Rundercarpaccio? Mijn moeder vertelde me dat ze in haar tijd niet lette op wat ze at. Waarom dan al deze voorzorgsmaatregelen?

3 mins lezen Oct 5, 2021

Het is bewezen dat sommige infecties die door voedsel worden overgedragen, zoals listeriose en toxoplasmose, ernstig kunnen zijn als je ze tijdens de zwangerschap oploopt. Maar maak je geen zorgen, met goede voorzorgsmaatregelen loop je geen enkel risico.

Hoe kan je listeriose voorkomen

Deze ziekte wordt veroorzaakt door de listeriabacterie die voorkomt in rauw vlees, vis, fruit, groenten en kazen die bereid zijn met rauwe melk. Iedereen die met listeria besmet voedsel eet, kan listeriose krijgen. Bij gezonde mensen kan deze infectie geen kwaad. Maar de risico's tijdens de zwangerschap zijn hoog: miskraam, vroeggeboorte, ademhalingsproblemen ... 

De symptomen van listeriose kunnen onopgemerkt blijven of zich uiten door middel van een verkoudheid met lichte koorts. Als dit het geval is, raadpleeg dan jouw arts, hij zal onmiddellijk een antibioticakuur voorschrijven. 

Om het risico op besmetting te voorkomen, is het essentieel om goede voorzorgsmaatregelen te nemen: 

 • Vermijd alle rauwe voeding: melkproducten op basis van rauwe melk (kies voor gepasteuriseerde kazen), rauwe vis (sushi, gerookte zalm ...), rauwe schaal- en schelpdieren, rauw vlees (carpaccio, tartaar ...), rauwe eieren. 
 • Vermijd alle vleeswaren (pastei, paté, foie gras ...) en kies voor voorverpakte plakjes ham in plaats van vers gesneden ham. 
 • Bak het vlees goed gaar voordat je het eet. 
 • Was fruit en groenten grondig voor het bereiden. Onze tip: vul de spoelbak met water en voeg er een eetlepel azijn aan toe. Maar laat ze niet te lang weken zodat je de vitaminen en mineralen behoudt. 

Hoe kan je toxoplasmose voorkomen

Deze ziekte (ook wel kattenziekte genoemd) kan van kat op mens worden overgebracht en is niet ernstig, maar bij zwangere vrouwen die niet immuun zijn, kan toxoplasmose ernstige aangeboren afwijkingen veroorzaken bij de foetus. Om er zeker van te zijn dat je immuun bent voor toxoplasmose, kan de arts een bloedonderzoek doen in het begin van de zwangerschap. De meeste vrouwen hebben de ziekte opgelopen zonder het te weten, en zijn net zoals een vaccin, in staat om antistoffen aan te maken indien ze opnieuw in contact komen met deze parasiet. 

Wees daarom waakzaam en zorg voor een goede voedselhygiëne. De voorzorgsmaatregelen zijn dezelfde als voor listeriose: groenten en fruit zorgvuldig wassen in azijn, rauwe voedingsmiddelen en producten met rauwe melk vermijden, het vlees dat je eet, moet goed doorbakken zijn... en elk contact met katten voorkomen, met name de uitwerpselen bij het proper maken van de kattenbak! 

Andere belangrijke hygiënevoorschriften

Andere belangrijke hygiënevoorschriften 
Naast de hierboven genoemde regels is het belangrijk om deze voorzorgsmaatregelen met betrekking tot voedsel te nemen: 

 • Controleer de uiterste consumptiedata van voedsel. 
 • Vermijd het eten van restjes of warm ze tenminste op voordat je ze eet. 
 • Was je handen voordat je voedsel bereidt of aan tafel gaat zitten. 
 • Zorg ervoor dat de plekken waar je voedsel bewaart, schoon blijven: maak de koelkast en kastjes regelmatig schoon met bleekmiddel. 

En wat de overige voorzorgsmaatregelen met betrekking tot voedsel betreft: vergeet niet dat het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap ten strengste wordt afgeraden. Beperk ook de consumptie van stimulerende dranken, zoals koffie en andere cafeïnerijke producten als cola of thee. Kies voor cafeïnevrije koffie en kruidenthee (kamille bijvoorbeeld). 

Amber, moeder van Bram

"Kim, een secretaresse bij het bedrijf waar ik werk en ook een goede vriendin van me, had een afscheidsetentje voor al haar collega's georganiseerd bij een restaurant. Nadat ze voor de vijfde keer had geprobeerd om mijn wijnglas bij te vullen, riep ze lichtelijk aangeschoten: "O neeee!! Je bent natuurlijk zwanger!" Ik werd vuurrood en iedereen moest lachen."

Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

MVP Logo
 • Gepersonaliseerd

  Ontvang gepersonaliseerde communicatie aangepast aan de leeftijd van je kindje

 • Tips & tricks

  Ontdek tal van advies van onze voedingsdeskundigen alsook andere ouders

 • Kortingsbonnen en cadeau's

  Ontvang heel het jaar door kortingen  en cadeau's

 • Interactieve tools

  Geniet van handige tools die je kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap tot de eerste schooldag van je kleintje

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.