Praktische tips voor borstvoeding
Het is niet altijd vanzelfsprekend om te weten hoe je borstvoeding moet geven. Je vraagt je waarschijnlijk af hoe je je moet voorbereiden of hoe je je baby moet vasthouden. Maar met een beetje oefening en geduld zal het je wel lukken. Wij reiken je enkele borstvoedingstips aan om je op weg te helpen.
Wist je dat…
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt aan om uitsluitend borstvoeding te geven tijdens de eerste 6 maanden. Moedermelk wordt beschouwd als de ideale voeding voor pasgeborenen omdat het alle voedingsstoffen bevat voor een goede gezondheid en ontwikkeling. Het helpt ook om baby’s beter tegen ziektes te beschermen, omdat het antilichamen bevat die het immuunsysteem versterkt.
>> Lees meer over de voordelen van moedermelk
Wat je moet weten voor je eraan begint
Informeer je tijdens de zwangerschap al over borstvoeding. Dat kan je doen met folders, boeken, blogs of filmpjes. Hoe meer kennis je hebt, hoe beter je weet wat je moet verwachten.
Spreek ook met mensen uit je omgeving die al moedermelk hebben gegeven zoals je moeder, zus(sen), vriendinnen, collega’s etc. Zij kunnen je helpen, motiveren en je zelfvertrouwen wat oppeppen. Weet dat je huisarts, vroedvrouw of gynaecoloog ook altijd klaarstaan om je te helpen.
Advies tijdens de borstvoeding
Hoe borstvoeding geven?
- Controleer of de baby goed aanligt. Het mondje moet aan de onderkant meer van de tepelhof bedekken dan aan de bovenkant.
- Streel met je tepel over de bovenlip van je baby en dankzij de zoekreflex zal je kindje naar de tepel beginnen te happen.
- Leg je kleintje aan bij de volste borst (de meest zware en strakkere) voor een betere voeding als hij/ze in slaap valt tijdens het voeden.
- Blijf zo vaak mogelijk voeden om de productie te stimuleren, want moedermelk werkt op basis van vraag en aanbod. Maak je ook geen zorgen dat je kleintje te veel zal drinken, baby’s drinken enkel wat ze nodig hebben.
- Kietelonder de voetjes van je kindje als ze in slaap vallen tijdens het drinken.
- Probeer een andere houding als de baby zich ongemakkelijk voelt tijdens het voeden. Raadpleeg onze gids over de verschillende borstvoedingshoudingen.
Borstvoeding tips
- Praat met je vroedvrouw of dokter als borstvoeding geven pijnlijk is. Dit kan zijn omdat de baby niet goed aanligt.
- Gebruik tepelcrème of een beetje moedermelk tussen de voedingen door om pijnlijke of uitgedroogde tepels te verzachten.
- Als je verstopte melkklieren (cellen die melk produceren) hebt zullen warme kompressen helpen om het voeden comfortabeler te maken. Raadpleeg zeker ook je vroedvrouw hierover voor meer advies.
- Is je melkproductie te hoog of zijn je borsten té gezwollen? Probeer met je hand een beetje melk af te kolven of om vaker borstvoeding te geven. Maak je geen zorgen, je baby zal geen hoger risico lopen op obesitas of overgewicht omdat hij/zij vaker drinkt van de borst.
- Loopt het voeden moeilijk door ingetrokken tepels? Raadpleeg in dat geval zeker je vroedvrouw of arts. Een borstkolf kan je helpen om de tepel wat uit te rekken, waardoor je de baby makkelijker kan voeden.
- Is er sprake van een borstontsteking (mastitis)? Probeer dan eerst te voeden of af te kolven met assistentie van een zorgverlener. Ontdek ons artikel over problemen en oplossingen bij borstvoeding.
- Als je een sterke en pijnlijke toeschietreflex hebt, krijgt je baby veel melk, in korte tijd en in vlagen. Raadpleeg je arts of lactatiekundige. Probeer ook je melk af te kolven voor de voeding of de verschillende borstvoedingshoudingen.
Maak je geen zorgen. Borstvoedingsproblemen verminderen na verloop van tijd.
Borstvoeding, gemengde voeding of flesvoeding?
Rol van de vader tijdens borstvoeding
En wat met papa? In tegenstelling tot wat velen zouden denken, kan je borstvoeding geven samen met je partner! Het is belangrijk dat alles in de best mogelijke omstandigheden plaatsvindt.
- Hij kan de baby brengen als het tijd is voor de voeding of zorgen dat hij/zij een boertje laat na de borstvoeding.
- Hij kan het je comfortabel maken en in de buurt blijven om te helpen bij kleine of grote problemen.
- Hij zorgt zo vaak mogelijk voor jullie kindje, verschoont de luiers, wiegt hem/haar in slaap... Kortom, hij neemt een deel van de taken op zich zodat jij ook eventjes kunt rusten.
Rol van de vader met baby
Onze artikels