Geschiedenis

Hoe het allemaal begon

1814 – 1860: Van apothekersassistent tot industrieel pionier

Henri Nestlé - de oprichter van de Nestlé-groep - werd op 10 augustus 1814 geboren in Duitsland. Hij was de elfde van veertien kinderen. De helft van zijn broers en zussen stierf voordat ze volwassen waren. Deze sterfgevallen en zijn vader, een ondernemend man die zich erg bewust was van de veranderende wereld, maakten grote indruk op hem.

In de negentiende eeuw werd Europa getroffen door een hoge kindersterfte. Dit werd onder andere veroorzaakt door het gebrek aan volwaardige zuigelingenvoeding. Het was uiteindelijk Henri Nestlé, een Zwitserse scheikundige, die op basis van koemelk, graan en suiker een alternatief ontwikkelde voor moeders die geen borstvoeding konden geven. Zijn Farine Lactée Henri Nestlé betekende een revolutionaire doorbraak in het terugdringen van de zuigelingensterfte. Binnen het jaar was deze voorloper van de huidige zuigelingenvoeding in een groot deel van Europa verkrijgbaar. Dit was het begin van de ontwikkeling van Nestlé als eerste aanbieder van zuigelingen- en babyvoeding.

Na een tijdje in een apotheek te hebben gewerkt, ging Henri scheikunde, biologie en Latijn studeren. Vervolgens deed hij in 1839 zijn examen voor apothekersassistent in Lausanne, Zwitserland, waar hij bleef wonen. Meer dan 20 jaar deed hij onderzoek naar oplossingen voor het ‘moderne’ leven, zoals mineraalwater en gaslantaarns. Ook zijn vrouw Clémentine had een positieve invloed, ze ondersteunde hem en was betrokken bij zijn activiteiten. Omdat het koppel zelf geen kinderen kon krijgen, adopteerden ze Emma, een klein weesmeisje.

1860 – 1890: Henri Nestlé ontwikkelde de eerste zuigelingenvoeding

Rond 1860 stond het produceren van voeding in fabrieken nog in de kinderschoenen. De wereld veranderde echter: de komst van het spoor, de verstedelijking en de koopkracht namen toe en ook de voedselproductie ging zich verder ontwikkelen.

Dat moedermelk erg gezond is voor baby’s wist men ook toen al. Door ziekten moesten moeders echter vaak hun toevlucht zoeken tot alternatieven, zoals melk van dieren. Het nadeel hiervan is dat deze melk maar moeilijk verteerbaar is voor kinderen. Bovendien ontbrak toen ook de kennis over hygiëne. Hierdoor was melk van dieren gevaarlijk voor kinderen (de kindersterfte steeg 15-20%).

In 1875 verkocht Henri Nestlé zijn bedrijf en richtte hij de ‘Société Farine Lactée Henri Nestlé’ op. Een onderneming die ook vandaag nog bekendstaat om vernieuwing, kracht en onderzoek naar een optimale veiligheid van babyvoeding. De ‘Farine Lactée’ van Nestlé won maar liefst 40 prijzen! De belangrijkste prijs was ongetwijfeld die op de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1889.
In 1868 begon Henri Nestlé het familiewapenschild te gebruiken voor zijn bedrijf: een eikentak met drie jonge vogels die gevoed worden door hun moeder. Dit wapenschild is nu nog steeds het Nestlé-logo.

1880 – 1918: Geboorte van het bedrijf Nestlé

De firma Nestlé is van bij het begin steeds verder geëvolueerd om zo de kwaliteit van zijn producten te kunnen blijven verbeteren door advies te geven aan boeren, controle op dierenvoeding en toezicht op schone stallen en melkschuren.

De fabrieken van Nestlé breidden zich al snel uit naar andere landen. De eerste vestigingen buiten Zwitserland werden opgezet in Noorwegen. Daarna volgden de Verenigde Staten in 1900, het Verenigd Koninkrijk in 1901, Duitsland, Spanje enz.. Al snel werd Nestlé poedermelk voor baby’s over de hele wereld verkocht en ging Nestlé steeds meer investeren in communicatiecampagnes om zo zijn producten te promoten bij het grote publiek. Daarnaast gaf Nestlé adviezen om het dagelijks leven van ouders met kleine kinderen makkelijker te maken.

1918 – 1945: Tussen 2 oorlogen

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden veel Nestlé-fabrieken gesloten. In de moeilijke jaren daarna richtte Nestlé zich op nieuwe klanten met behulp van vernieuwende en creatieve communicatiecampagnes.

In 1934 ontwikkelde Nestlé Pelargon. De eerste babymelk die darmproblemen bij baby’s verlichtte. Pelargon is het oudste product in het assortiment zuigelingenvoeding van Nestlé, maar werd ondertussen uiteraard wel verder ontwikkeld en verbeterd.

Tot het begin van de 20ste eeuw werden zuigflessen nooit gesteriliseerd en de eerste koelkast dateert van na de Eerste Wereldoorlog (1922).

Tussen de twee wereldoorlogen organiseerde Nestlé babywedstrijden en nam Nestlé foto’s van de winnaars. Dit was een kans voor André Wilquin, een beroemde affichetekenaar uit die tijd, om zijn talent in dienst te stellen van het merk door de winnende baby’s te illustreren. Eén van deze illustraties werd zelfs afgebeeld op de vrachtwagens van Nestlé.

1945 – 1962: The baby boom

Na de Tweede Wereldoorlog speelde Nestlé een actieve rol in de wederopbouw. Zo werden er nieuwe laboratoria geopend. Deze naoorlogse periode staat bekend om zijn hoog geboortecijfer, waardoor Nestlé poedermelk in deze periode een groot succes werd.

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.