Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Problemen en oplossingen bij borstvoeding

Borstvoeding geven loopt niet altijd van een leien dakje. Hoe kan je de klassieke obstakels overwinnen?

Kloofjes, borststuwing, melkklierontstekingen ... Deze termen klinken je misschien afschrikwekkend in de oren, maar het zijn de meest voorkomende problemen bij borstvoeding. Het is ook mogelijk dat je baby plots veel vaker gaat drinken of de borst gaat weigeren. Geen paniek, voor elk probleem is er een oplossing. 

Kloofjes

  • Wat zijn het? Het zijn kleine kloofjes of scheurtjes in de tepel die veroorzaakt worden door een slechte positie van je baby's mond tijdens het drinken. Dit heeft geen gevolgen voor je kind, maar is heel pijnlijk voor jou als moeder. Het is één van de voornaamste redenen voor stopzetting van de borstvoeding tijdens de eerste dagen en weken. 
  • Wat kan je doen? Zorg ervoor dat je tepel naar het gehemelte gericht is en dat je baby's mondje een groot deel van de tepelhof omsluit. Droog je borst na elke drinkbeurt af met een steriel kompres. Plaats enkele druppeltjes van je melk op de beschadigde huid, die heeft namelijk een helend effect. Gebruik wegwerppads die je desnoods elk uur vervangt om je tepels droog te houden. Gebruik zeker een aangepaste vochtinbrengende crème (doorgaans op basis van lanoline), die men je kan aanbevelen in de kraamkliniek. Als de kloofjes aanhouden na tien dagen borstvoeding, kan je best een arts raadplegen.

Borststuwing

  • Wat is het? Een ophoping van melk in de borstklier. Het kan zelfs voorkomen dat je je koortsig voelt. Je borst is gezwollen, hard, pijnlijk en vaak ook rood. De tepel kan geplet zijn, waardoor het moeilijker is voor je baby om de juiste mondpositie te vinden en er zo kloofjes kunnen ontstaan! 
  • Wat kan je doen? De enige doeltreffende behandeling is om de melk te doen stromen op eender welke manier (je baby veel laten drinken, afkolven, massage onder een warme douche). Door een koud kompres aan te brengen tussen de drinkbeurten in kan je de zwelling (oedeem) verminderen en de pijn verlichten. Zorg er ook voor dat je borstvoedingsbeha de juiste maat heeft en niet te veel knelt. Als dit niet volstaat: vraag advies aan het personeel van de kraamkliniek of bevoegde professionals. Tip: bij pijn of spanning aan je borsten kan je best het aantal drinkbeurten opdrijven om te voorkomen dat de stuwing overgaat in een melkklierontsteking. 

Mastitis

  • Wat is het? Een ontsteking door geblokkeerde melk in de borst. De symptomen omvatten koorts, spierpijn, harde en soms rode delen in de borst, een grote vermoeidheid. De voornaamste oorzaken: je baby drinkt niet vaak of niet lang genoeg zodat de borst niet voldoende leeg raakt, een te overvloedige melkproductieof een verstopt melkkanaal. Wees aandachtig voor de signalen van je lichaam, want een slecht verzorgde melkklierontsteking kan soms aanleiding geven tot abcessen. 
  • Wat kan je doen? Laat je baby zo vaak als nodig is drinken, zonder de drinkbeurt te timen. Leeg je borst met de hand. Masseer de pijnlijke zone tijdens en na het drinken, begin bij de borstkas en beweeg naar de tepel toe. Rust voldoende. Als de symptomen acht tot vierentwintig uur aanhouden en/of als je koorts hebt, raadpleeg dan meteen een arts. 

Mijn baby wil voortdurend drinken!

Dat is normaal. Tijdens de eerste weken voltrekt er zich een leerproces met betrekking tot borstvoeding voor jou en je baby … en het succes ervan is gedeeltelijk afhankelijk van "drinkbeurten naar wens"! Een zuigeling drinkt gemiddeld 8 tot 12 keer per 24 uur. Maar ook als je baby elk uur de borst vraagt, moet je klaarstaan. Dat zal normaal gezien slechts enkele dagen duren, tot de samenstelling van de melk aangepast is aan je baby's nieuwe behoeften. Houd er ook rekening mee dat je baby niet alleen zijn/haar honger stilt tijdens het drinken. Het is een gelegenheid voor je baby om de zintuigen te ontwikkelen (smaak, geur, tastzin), plezier te ervaren en zich veilig te voelen. Borstvoeding komt op kruissnelheid na ongeveer 6 tot 8 weken. Vertrouw op je baby en op jezelf! 

Je baby weigert de borst

Dit is van voorbijgaande aard en kan verschillende oorzaken hebben. Het heeft niets te maken met de productie of kwaliteit van jouw melk. Niet vergeten: ontspan je (niet altijd makkelijk maar wel noodzakelijk!). Misschien uit je baby door de borst te weigeren een bepaalde angst (eventueel na een heftige reactie van jou als je baby je tepel in de mond neemt), pijn (oorontsteking, tandjes die doorkomen, aften …) of twijfel (je gebruikt nu een andere vochtinbrengende crème en je borsten hebben een andere geur). Na één of twee dagen zou alles opnieuw normaal moeten verlopen. Weet dat je baby zichzelf niet zal uithongeren. Als de situatie aanhoudt, kan je best een kinderarts raadplegen. 

Zorg goed voor je borsten:

Voor elke voeding:

  • was je handen,
  • maak je tepel een beetje vochtig en droog die vervolgens af met een schoon doekje. 


Na de voeding:

  • maak je tepel een beetje vochtig en droog die vervolgens af met een schoon doekje;
  • indien nodig kan je je borsten een zachte massage geven en insmeren met een geschikte crème, vooral wanneer je last hebt van tepelkloven.
voor- en nadelen van borstvoeding
FAQ
Hoe kan ik mastitis tijdens de borstvoeding verlichten?

De beste manier om mastitis, ofwel een borstontsteking, te verminderen is om te rusten, maar ook om borstvoeding te blijven geven. Je baby vaker aanleggen stimuleert de melkstroom en helpt de ontsteking te verminderen. Probeer ook massages en warme en koude kompressen op de borst.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo
  • Écrivez à Nestlé Baby - Icône

    NIEUWSBRIEF OP MAAT

    Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

  • Podcast & vidéos

    Podcasts & Video's

    Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

  • Logo - coupons-56

    Kortingen en cadeaus

    Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

  • Logo - menu-planner-56

    TIPS VOEDING

    Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.