6 - 8 maanden
Artikel
Add this post to favorites

Hij kauwt, hij bijt: mijn baby ontdekt een wereld boordevol nieuwe smaken!

Sinds zijn geboorte krijgt de baby uitsluitend melkvoeding. Door de overgang op vaste voeding leer ik hem niet alleen andere smaken maar ook nieuwe texturen ontdekken. Een totale verandering!

Er is een verband tussen de ontwikkeling van de baby en de vooruitgang die hij maakt! Zijn kleine mondje is na een paar maanden in staat om andere soorten voeding te aanvaarden dan melk. Jouw kleine lekkerbek is eindelijk klaar om zowel nieuwe texturen als onverwachte smaken te ontdekken. Deze ervaring kan hem op een dwaalspoor brengen waardoor hij zijn eerste aanknopingspunten uit het oog verliest! 

Kauwen: een essentiële stap in de ontwikkeling van je baby

Als zuigen een reflex is, dan is kauwen het resultaat van een leerproces dat begint bij ongeveer vier maanden en verbetert tot ongeveer één jaar. Het is daarom onmogelijk voor een zuigeling om iets anders dan melk door te slikken tijdens de eerste drie maanden van zijn leven. Zijn kleine tong wijst instinctief iedere vorm van vast voedsel af. Als hij ongeveer 5 maanden oud is, gaat er voor jouw baby een nieuwe wereld open. Elke vooruitgang zal leiden tot een andere, net zoals bij Russische poppetjes! Hij ontdekt eerst dat hij kan zuigen, kauwen en een stukje in zijn mond kan houden. Nieuwe gewaarwordingen waar hij, normaal gesproken, onmiddellijk dol op is! 

Ongeveer twee maanden later zullen zijn psychomotorische ontwikkeling en het doorkomen van de eerste tanden hem de mogelijkheid geven om te bijten. Deze nieuwe vaardigheid versterkt de spieren van zijn wangen, zijn lippen en zijn keelholte. Het is voor hem een geweldige ervaring om het voedsel in zijn mond te vernietigen. 

Je kindje bouwt zijn "eigen smaakvoorkeur" op. Binnenkort zal hij in staat zijn om kleine stukjes te eten. Terwijl de baby zijn kauwvaardigheid verbetert, worden zijn kaken uitgerekt en gevormd. Als de overgang op vaste voeding geleidelijk verloopt, zal hij minder vaak oorontstekingen krijgen en op latere leeftijd minder vaak naar de tandarts moeten gaan. Al het goede komt in drieën. Het is tijdens dit leerproces van het kauwen dat jouw kleine schat erin slaagt om zijn lepel en flesje zelfstandig vast te houden. Het is aan jou om hem te begeleiden bij de eerste stappen naar onafhankelijkheid op het gebied van voedsel. 

Hoe ga je daarmee om tussen de 5 en 12 maanden: stimuleer je baby, zonder hem te dwingen

Eindelijk: je baby is klaar om nieuwe smaken te ontdekken. Hij is nieuwsgierig maar ook bang om nieuwe voedingsmiddelen te proeven en daarom zal jouw baby in het begin een beetje terughoudend zijn. Jouw stappenplan: elke fase van zijn ontwikkeling respecteren en hem nooit dwingen. 

  • Vanaf 6 maanden zal je hem fijn gemengde en gladde texturen aanbieden die veel lijken op die van melk. Dat helpt om de overgang soepel te laten verlopen. 

  • Rond 7-8 maanden: gladde texturen maken plaats voor gepureerde voedingsmiddelen die fruit- en groentehapjes meer consistentie geven. 

  • Vanaf 9 maanden stappen we over op de serieuze zaken met kleine gekookte of rauwe stukjes, zoals "alfabet" pasta, in kleine blokjes gesneden gekookte aardappelen, rijstpap ... gekookte of rauwe groenten en fruit. Mix de vis en het vlees. Het is voor jouw baby nog steeds moeilijk om op de vezelachtige structuur te kauwen. 

  • Vanaf 12 maanden: alles wordt uit de kast gehaald! Het bordje is samengesteld uit kleine en knapperige stukjes van een gemiddelde dikte Je kan de voeding fijnprakken met een vork, geef hem gesneden gekookte wortelen, in blokjes gesneden bietjes, in blokjes gesneden tomaten zonder vel... Maar pas op: jouw "grote jongen" eet nog steeds niet als een volwassene. Geef hem niet te veel eiwitten - vlees en vis - (2 eetlepels/dag), geef de voorkeur aan opvolgmelk, melkproducten en granen. 

En de baby zelf?

Zelfs wanneer je het volgens het boekje aanpakt, wil jouw baby ook zijn zegje doen. Een paar tips: 

  • Om jouw toekomstige lekkerbek te helpen bij het onderscheiden van texturen: 

  1. Geef hem een bordje waarop één deel van de maaltijd gemengd en het ander gepureerd of met stukjes is, afhankelijk van zijn leeftijd. 

  2. Laat jouw kind (zo nu en dan) het voedsel met zijn handen aanraken, zodat hij al zijn zintuigen kan ontwikkelen. 

  • Je baby houdt niet van een bepaalde textuur: wacht een paar dagen en probeer het nogmaals met een ander soort voedsel. 

  • Je baby weigert om een nieuw voedingsmiddel te proberen: dwing hem niet om te eten. De overgang op vaste voeding kan soms omslachtig zijn, maar er is geen haast bij. De maaltijd moet geen emotionele kwestie (vermijd "eet om jouw mama een plezier te doen") of machtsstrijd worden. Misschien heeft jouw baby meer tijd nodig om te wennen aan al die nieuwe dingen! 


Belangrijk:
Wacht niet te lang met het geven van gepureerde voeding. Door alles altijd te mengen, zal jouw kind veel moeite hebben om "stevigere" texturen te aanvaarden. Als je overstapt op stukjes, zorg er dan voor dat ze niet hard of te groot zijn. Het verslikkingsgevaar is altijd aanwezig! 

Suzanne, moeder van Mila (8 maanden)

"Ik was bang dat mijn dochter zich zou verslikken toen ze haar eerste hapjes kreeg. Maar ze liet het hapje met een verbaasde uitdrukking vijf keer in haar mond heen en weer gaan, waarna ze het met een tevreden blik doorslikte! Wat was ik opgelucht!

Geniet van de voordelen van

MVP Logo
  • Écrivez à Nestlé Baby - Icône

    NIEUWSBRIEF OP MAAT

    Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

  • Podcast & vidéos

    Podcasts & Video's

    Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

  • Logo - coupons-56

    Kortingen en cadeaus

    Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

  • Logo - menu-planner-56

    TIPS VOEDING

    Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.