Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Ik heb een hoge bloeddruk: is dat erg?

Ik ben nu 5 maanden zwanger. Mijn arts heeft tijdens een routinecontrole opgemerkt dat mijn bloeddruk 14/9 is. Ik heb last van wat men zwangerschapshypertensie noemt. Wat is dat nu precies?

Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap - ook wel zwangerschapshypertensie genoemd – moet nauwlettend in de gaten worden gehouden. Met een strikt dieet en een regelmatige medische opvolging vermijd je vast en zeker alle eventuele complicaties. De 10 belangrijkste punten om te onthouden. 

1. Er zijn verschillende vormen van hypertensie. 

  • Een vrouw die ‘van nature’ een hoge bloeddruk heeft, blijft deze tijdens de zwangerschap behouden. 
  • De bloeddruk verhoogt bij elke zwangerschap en wordt daarna weer normaal. 
  • Hypertensie komt voor in het derde trimester van de zwangerschap (meestal in de vijfde of de zesde maand). Deze vorm houdt de grootste kans op complicaties in. 


2. De arts stelt zwangerschapshypertensie vast tijdens een bloeddrukmeting in rust. Zodra de hypertensie is gediagnosticeerd, lopen de moeder en de baby minder risico omdat de zwangerschap perfect wordt opgevolgd. Indien nodig, kan de arts een aanvullend onderzoek vragen om een volledige beoordeling van de situatie te kunnen maken. 

3. Enkele tekenen die op een mogelijke hypertensie wijzen: oedeem, hoofdpijn, duizeligheid, flashes voor de ogen, oorsuizingen, recente en significante gewichtstoename .... Maar soms blijft hypertensie onopgemerkt. 

4. Zwangerschapshypertensie wordt het vaakst vastgesteld bij jonge vrouwen tijdens de eerste zwangerschap of bij een tweelingzwangerschap. Andere risicofactoren die een rol spelen: obesitas, persoonlijke of familiale voorgeschiedenis van hypertensie, diabetes ... 

5. De risico’s voor de baby: chronische foetale nood, groeivertraging, een laag geboortegewicht, vroeggeboorte ... Maar als het goed behandeld wordt, verminderen de risico’s aanzienlijk. 

6. De risico's voor de moeder: nierschade, leverschade en schade aan de hersenen. Indien een verhoging van de eiwitten in de urine wordt vastgesteld, in combinatie met het plotseling optreden van oedeem, dan kan de hypertensie bijzonder ernstig worden en evolueren tot ernstige pre-eclampsie, ook wel zwangerschapsvergiftiging genoemd. De laatste fase is eclampsie, een soort van hevige epileptische aanvallen die tot een coma kunnen leiden. Gelukkig is dit fenomeen tegenwoordig vrij zeldzaam omdat hypertensie nauwgezet in de gaten wordt gehouden. 

7. Zwangerschapshypertensie kan artsen ook aanmoedigen om voor een keizersnede te kiezen. 

8. Om complicaties te voorkomen, is het essentieel om je dieet te veranderen en de inname van vet en suiker te beperken. Als je overgewicht hebt, aarzel dan niet om dit met je arts te bespreken of een voedingsdeskundige te raadplegen voor advies. Vergeet ook niet om minstens 1,5 liter (niet-koolzuurhoudend) water per dag te drinken. 

9. Volledige rust wordt aanbevolen. Zwangerschapshypertensie kan tot een onderbreking van je werkzaamheden leiden. 

10. Maak je geen zorgen! Zwangerschapshypertensie is tegenwoordig goed bekend en onder controle in de medische wereld. Als je de aanbevelingen van je dokter opvolgt, zal je een zwangerschap zonder zorgen beleven! 

Naar schatting 10% van de vrouwen lijdt aan zwangerschapshypertensie.

Geniet van de voordelen van

MVP Logo
  • Écrivez à Nestlé Baby - Icône

    NIEUWSBRIEF OP MAAT

    Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

  • Podcast & vidéos

    Podcasts & Video's

    Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

  • Logo - coupons-56

    Kortingen en cadeaus

    Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

  • Logo - menu-planner-56

    TIPS VOEDING

    Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.