Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

6 weken zwanger (week 8 amenorroe)

De groei van je baby schakelt een versnelling hoger wanneer je 6 weken zwanger bent. Zo veel spannende ontwikkelingen bij zo'n klein wezentje! Lees meer over deze week.

ONTWIKKELING VAN DE BABY TIJDENS WEEK 6 ZWANGERSCHAP

Raad eens? Je baby heeft nu een echte huid! Nog verbazingwekkender is dat ook zijn andere organen reeds aanwezig zijn, al zijn ze nog klein. De oogzenuwen ontwikkelen zich en zijn hoofdje is nu goed gevormd, maar nog steeds veel groter dan andere lichaamsdelen. Zijn hart en lever nemen deze week veel ruimte in je baarmoeder in. Ook nieuw is dat zijn ruggengraat gevormd wordt. Zijn armen en benen worden langer en de kleine ‘staart’ zal snel verdwijnen. In de komende paar weken maken de ‘zwemvliezen’ aan zijn handen en voeten plaats voor echte, duidelijk gescheiden vingers en tenen. Wat een drukke week! 

UW LICHAAM TIJDENS WEEK 6 ZWANGERSCHAP

Je bent intussen al goed op weg als je 6 weken zwanger bent. Je baby zal over ongeveer 34 weken geboren worden. Veel vrouwen moeten rond deze tijd wat gas terugnemen. Enkele van de minder aangename neveneffecten van een zwangerschap kunnen de kop opsteken. Het gaat bijvoorbeeld om de bekende misselijkheid, slaapproblemen en stemmingswisselingen. Een kleine troost is misschien dat dit eigenlijk goede tekenen zijn. Ze doen zich voor omdat de hormonale veranderingen in je lichaam volkomen normaal zijn en duiden op een gezonde zwangerschap. Toch geldt nog steeds dat je op dit moment niet te veel van jezelf moet vragen! Zwanger zijn is dan wel geen ziekte, maar er is zeker sprake van extra belasting van je lichaam. Hopelijk laten je dagelijkse routine en je werksituatie het toe om af en toe een extra pauze in te lassen. 

VOEDING TIJDENS WEEK 6 ZWANGERSCHAP

Indien je je heel moe voelt, kunnen aanpassingen aan je dieet bijdragen tot het voorkomen van deze vermoeidheid. Complexe koolhydraten (zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals brood, pasta, aardappelen, rijst, granen en peulvruchten) zullen helpen om je energie gedurende de dag gelijkmatiger te houden. Vergeet ook niet om wat groenten en fruit toe te voegen. Het zijn geweldige bronnen van vitaminen. Eet ook voldoende volkorengranen, tarwekiemen en noten voor magnesium, dat je helpt om rustig te blijven, en voor vitamine B6, wat essentieel is voor de werking van je centrale zenuwstelsel. Vermijd ongepasteuriseerde fruitsappen en melkproducten en zorg ervoor dat alle groenten en fruit zorgvuldig gewassen worden. 

ADVIES VOOR WEEK 6 ZWANGERSCHAP

Heb je je al afgevraagd of je kan blijven joggen tijdens je zwangerschap? Als je altijd al regelmatig gelopen hebt, is de kans groot dat je dat ook kan blijven doen, zolang je je maar goed voelt tijdens het lopen. Bespreek dit uiteraard wel met je huisarts of gynaecoloog in plaats van enkel op ons woord af te gaan. Niemand kent je beter dan zij! Als je huisarts of gynaecoloog groen licht geeft, dan volgen hier enkele algemene richtlijnen voor tijdens de zwangerschap. Beperk het joggen tot 4 of 5 kilometer per keer. Luister naar de signalen van je lichaam. Stop met lopen als je niet genoeg bijkomt, je je misselijk voelt tijdens het lopen of als er duidelijke tekenen zijn dat je het kalmer aan moet doen. Schakel in het laatste trimester over op stevig wandelen. ‘Niet overdrijven’ is tijdens de zwangerschap altijd een goede regel. 

Nestle Baby&Me Club - Cardparagraph NL
Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

Een complete ervaring van zwangerschap tot 3 jaar: praktische hulpmiddelen, kortingen en persoonlijk advies!

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.