Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Zoeken
Nog geen lid? Registreer hier

Deel dit Artikel
X
mama kijkt naar buiten

De tweede maand van mijn zwangerschap

 

Ik ben tussen de 5 en de 8 weken zwanger. Geen twijfel meer, ik ben wel degelijk zwanger. Ik wil het zo graag aan mijn omgeving vertellen!

Zaterdag, 9 december, 2017 - 13:05

Hoe ver staat het met mijn baby?

Zijn gezichtje begint vorm te krijgen en wordt herkenbaar: zijn oogjes, zijn oortjes, zijn neusje en zijn mondje verschijnen, dan zijn tong en zelfs de aanzet van zijn tandjes. Zijn hoofdje, dat steeds beter gevormd is, is twee keer zo groot als zijn lijfje! Dat is een belangrijke fase in de ontwikkeling van zijn zintuigen.

Alle organen zijn aanwezig, bepaalde zijn nog klein, andere zijn enorm groot! Zijn hersenen en zijn longen en spijsverteringsorganen ontwikkelen zich aan een hoog tempo. Zijn hartje is zo groot geworden dat het een klein bultje ter hoogte van zijn buikje vormt! Zijn lever neemt ook veel plaats in.

Het kleine lijfje van je baby verandert snel: zijn wervelkolom vormt zich, zijn armpjes en beentjes worden langer, zijn ellebogen verschijnen, zijn vingers  en zijn tenen vormen zich apart.

De spieren van je baby komen tevoorschijn en de baby begint op onvrijwillige wijze te bewegen ... Deze bewegingen kunnen al zichtbaar zijn tijdens de eerste echografie (die gewoonlijk tussen de 9e en de 11e week van de zwangerschap plaatsvindt). Maar het zal nog even duren voordat jij deze bewegingen zal voelen!

Mijn goede voedingsreflexen

In dit stadium van de zwangerschap gebeurt het niet zelden dat vrouwen, vooral ’s ochtends, moeten overgeven en misselijk zijn! Vertel dit aan je arts als je er last van hebt. Vermijd te vette voedingsmiddelen en verdeel je maaltijden door één tot twee lichte maaltijden tussen je drie hoofdmaaltijden in te lassen. Dit zal deze ongemakken verhelpen. Dit herhaaldelijk braken kan aanleiding geven tot een lichte gewichtsdaling. Maak je geen zorgen wanneer dit beperkt blijft. Anders kun je beter met je arts praten.
Sla vooral het ontbijt niet over om vermoeidheid en onpasselijkheid door deze misselijkheid te vermijden. Anders krijg je ontzettend veel honger en daalt je energiepeil in de loop van de ochtend! Een gevarieerde en evenwichtige voeding is meer dan ooit belangrijk. Zorg dat je voldoende koolhydraten (brood, zetmeelhoudende producten zoals aardappelen, graanproducten, droge groenten ...) eet. Deze zijn een bron van energie.

Hydrateer jezelf ook voldoende. Hiertoe drink je minimaal 1,5 liter water per dag (of nog meer tijdens de zomer!). Water is immers een belangrijk bestanddeel van je bloed, waarvan het volume veel toeneemt tijdens de zwangerschap om de uitwisseling tussen de placenta en de foetus veilig te stellen. Deze uitwisseling is nodig om je baby te voeden. Ze dient ook voor de goede werking van de nieren, die jouw afvalstoffen, maar ook die van je baby afvoeren. Vermijd alcohol en frisdranken met te veel suiker en beperk je gebruik van cafeïnehoudende dranken zoals koffie en thee.

Vraag van de maand: wat is het ideale tussendoortje?

In dit stadium van de zwangerschap bestaat het ideale tussendoortje uit een melkproduct + een graanproduct + een drankje. Een voorbeeld?
1 appel, 1 sneetje volkorenbrood en 1 kop thee met melk, of een dessert van het huis: platte kaas, stukjes rode vruchten en een verkruimeld koekje, met een kruidenthee. Als je liever een hartelijke maaltijd hebt, kun je gaan voor 1 sneetje volkorenbrood met wat radijsjes en 1 plakje ham. Laat je niet verleiden door koffiekoeken en andere te vette en te suikerrijke producten. Het tussendoortje kan ook ideaal zijn om je voeding in evenwicht te brengen door de ontbrekende voedingsstoffen op te nemen: 1 stukje pure chocolade voor je behoefte aan magnesium, 1 mandarijntje voor de toevoer van  vitamine C…

De vingertjes en de teentjes van je baby hebben nu hun definitieve vorm en de baby heeft nu een menselijke eigenschap die hem van de apen onderscheidt (oef!): hij kan zijn duim en zijn wijsvinger tegenover elkaar plaatsen. Je wil je baby dolgraag ontdekken, lang leve de 1e echografie!

Lisanne (28 jaar) 2 maanden zwanger

"De euforie heeft plaats gemaakt voor de ochtendmisselijkheid. En mijn favoriete spijkerbroek zit niet zo lekker meer. Grrrr! Als het goed is, is mijn baby nu zo groot als mijn pink."

Lees meer

Word lid van de Nestlé Baby Club

Ontdek nieuwe recepten , probeer gratis producten uit en maak gebruik van praktische tools.

  • Ontvang producten en samples
  • Bespaar op je aankopen !
  • Geniet van handige interactieve tools
  • Profitez de menus et de recettes

Registreer!

Gerelateerd

Nog steeds niet gevonden waar
je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.