6 - 8 maanden
Artikel
Add this post to favorites

Hoe begin ik aan vaste voeding bij mijn baby?

Wat staat er op het menu als je start met de eerste hapjes vast voedsel? Misschien heb je al een plan van aanpak, maar ben je in de war omdat je te veel advies hebt gekregen van familie en vrienden. Wij zetten alles op een rij voor jou.

Het belang van vaste voeding voor je baby 

Van borstvoeding of flesvoeding naar vaste voeding is een grote verandering voor je baby. Voor je kleintje is het een hele omwenteling in zijn/haar leven. En jij kunt waarschijnlijk niet wachten om het eerste hapje van je schatje te delen op Instagram. 
Door het uitproberen van nieuwe smaken en texturen leert je kindje beslissingen te nemen (‘lust ik’ / ‘lust ik niet’) en hun persoonlijkheid uit te drukken. Baby’s begrijpen al snel dat eten te maken heeft met ‘Ik’.
Trouwens, wat je als kind lekker vindt, zal je als volwassene ook smaken! Daarom is de kennismaking met vaste voeding een belangrijke fase in de ontwikkeling naar zelfstandigheid. Het is de eerste stap richting grotemensenwereld.

Hoe moet ik mij voorbereiden op de eerste hapjes?

Het eerste hapje van je kindje is een ON-VER-GE-TE-LIJK moment, bereid dit dus nauwkeurig voor. Koop een speciale plastic babylepel (geen metalen) die goed aanvoelt voor je kindje en hou je smartphone bij de hand. Je wilt die allereerste keer aan tafel zeker en vast vereeuwigen op foto.
Het kan teleurstellend zijn als je kindje aan de lepel zuigt en het papje niet goed opeet, maar dit is al een overwinning! Je schatje begrijpt dat de lepel in zijn/haar mond moet. Vanaf dan zal het enkel makkelijker worden.
Kies een vloeibaar papje of puree bij de eerste keer, zodat de overgang niet té groot is. Er zijn baby's die hun voeding graag sneller naar binnen werken en geen lepel willen. Laat ze in dat geval de brokjes voedsel zelf vastnemen en in hun mond stoppen. Zo geef je ze de volledige controle over hun maaltijd.
Als je baby niet wilt, maak je dan niet te druk. Probeer het later nog een keer.

Tip: Voor je baby is eten met een lepel een vreemde ervaring. Koop dus een speciaal ontworpen babylepel, gemaakt van plastic (geen metaal). We stelden ook een lijst samen met alles wat je nodig hebt voor de eerste babyhapjes

Wanneer een baby vaste voeding geven?

Start best met de eerste hapjes als je baby minstens 4 maanden oud is. Pas dan is hun spijsvertering voldoende ontwikkeld voor andere dingen dan melk. Borstvoeding of flesvoeding blijven wel nog altijd de belangrijkste voeding (minimaal 500 ml per dag).
Het is altijd wat uitproberen en afwachten hoe je kleintje reageert. Sommigen houden ervan om met het gezin aan tafel te zitten, anderen helemaal niet.
Wil je zeker zijn of je met de eerste hapjes kan beginnen? Je pediater of huisarts kan dat bevestigen voor jou. Daarnaast zijn er ook signalen die erop kunnen wijzen dat je baby er klaar voor is:
•    Als hij/ze kan zitten zonder hulp
•    Wanneer hij/ze het hoofdje goed recht kan houden en “nee” kan schudden
•    Hij/ze interesse toont in wat je eet
•    Als hij/ze in staat is om voedsel vast te pakken en in de mond te stoppen. 
•    Hij/ze minder voldaan lijkt met moeder- of poedermelk.

LUST IK NIET!

Ondanks al je moeite, liefde en fantasie kan het af en toe gebeuren dat het eten pertinent geweigerd wordt. Dit wordt ook wel voedselneofobie genoemd, ofwel een afkeer van bepaalde soorten nieuwe voeding. Vaak begint dit als ze een jaar of 2 zijn en bereikt het een hoogtepunt tussen 4 en 7 jaar. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kindje een bepaald soort voedsel afwijst: als middel om zichzelf te laten horen, persoonlijke smaak, bang zijn voor nieuwe dingen, enz. Onthoud dat hoe vaker je nieuwe soorten voeding geeft voordat je kindje 2 jaar is, hoe kleiner de kans op voedselneofobie wordt. Stimuleer de smaakzin dus zo veel mogelijk van zodra je begint met vaste voeding en dan zal je kindje broccoli waarschijnlijk even lekker vinden als koekjes. Beloofd!

Wat geef je een baby van 4 maanden te eten?

Een baby die zijn eerste hapjes eet – Nestlé Baby

Nu je de basis onder de knie hebt, is het tijd om eraan te beginnen! Weet je al hoe je het gaat aanpakken?
Belangrijke tip: geef je kleintje slechts één nieuwe soort voeding per keer. Zo kan hij/ze alles afzonderlijk ontdekken. Deze manier kan je ook helpen om voedselallergieën op te merken.
“Hoeveel groentepap voor een baby van 4 maanden moet ik maken?” Beperk de eerste hapjes tot een kleine portie (een theelepel), één keer per dag. 
“Wat eerst? Fruit- of groentepap?” Kies waar jij je het beste bij voelt. Geef je kindje ook genoeg tijd om te wennen aan al die nieuwe smaken en texturen.

Welke groente mag een baby van 4 maanden?

Start met licht verteerbare groenten zoals wortelen, sperziebonen of courgettes. Je kan kiezen om het als een puree te geven of een soep, beide opties zijn goed. 
Maak je een puree? Stoom of kook de groenten zonder dat je zout, suiker of vet toevoegt. Mix alles vervolgens tot een gladde pap, zonder brokjes. 
 

Welk fruit mag een baby van 4 maanden eten?

Kies voor zacht, zoet en vers fruit zoals appels, bananen, perziken of peren. Je kunt ze geven in de vorm van een pap, zelfgemaakt of kant en klaar zoals Nestlé Baby Fruits.

Hoe introduceer ik granen in de vaste voeding van mijn baby?

Je kan ook geleidelijk starten met babygranen als je aan vaste voeding begint. Ze zijn ideaal om ’s ochtends of ’s avonds in het flesje van je baby te doen om de melk in te dikken.

Een baby die zijn eerste hapjes eet – Nestlé Baby

Voedingsgids voor baby’s

Zoe een typisch menu dat is aanbevolen voor de leeftijd van je baby.

Download de voedingsgids voor baby's

Welke maaltijd geef ik aan een baby van 6 maanden?

Op maand 6 wordt je kleine schat een echte carnivoor! Dat is de leeftijd waarop je stilletjes aan met mager vlees, vis en eieren kunt beginnen. Je moet het wel altijd goed fijnmalen of pureren.

De hoeveelheid eiwitten (eieren en vlees) die je kleintje op deze leeftijd kan eten is 10 gram per dag. Meer kan het spijsverteringsstelsel nog niet aan. Je kan de maaltijden ook aanvullen met brood, babygranen of gekookte pasta. Zo geef je je baby alle energie die nodig is voor zijn/haar ontwikkeling.

Vind hier onze voedingsgids voor baby's.

Welke maaltijd geef ik aan een kind van 8 tot 36 maanden?

 

Een kind eet pasta uit een kom

 

Geef tijdens deze fase nog steeds 2 à 3 bekertjes zuivelproducten (melk, yoghurtdrank of pudding zoals Nestlé Yogolino), maar niet meer dan dat. Zuivel vult de maag snel, waardoor je kleintje geen plaats meer zal hebben voor de heerlijke maaltijd die je klaarmaakt.



Je kindje kan nu van alles een beetje mee-eten, 3 maaltijden per dag en maximaal 4 tussendoortjes. Hieronder geven we je enkele voorbeelden:

•    Koolhydraten in pasta, zachtgekookte rijst, geplette aardappelen enz.
•    Vlees en vis: Geef in plaats van vlees of vis ook af en toe een hardgekookt ei. De aanbevolen hoeveelheid eiwitten voor baby's van 6 t/m 11 maanden is 1,2 g eiwit per kilo lichaamsgewicht.
Vanaf 12 maanden is dat 0,9 g per kilo lichaamsgewicht. Omgerekend komt dit overeen met 10 g eiwitten per dag.
•    Peulvruchten zoals gekookte linzen kan je geven vanaf 12 maanden.
•    Rauwe en geraspte fruit en groenten zoals appels, bananen, tomaten of broccoli. Tropische vruchten zoals ananas, mango of kiwi kan je ook beginnen geven vanaf 12 maanden.
•    En vanaf 12 maanden mag je kindje zelfs ... chocolade! Het is wel aan te raden om dit alleen te geven bij speciale gelegenheden, zodat hij/zij niet te veel aan de smaak went en er net zo verslaafd aanraakt als jij!
 

Je kleintje wordt al snel een echte smulpaap, dus probeer ook te variëren met de textuur van het voedsel. Op deze leeftijd hoef je niet alles te mengen, je kan ook voedsel in kleine stukjes geven. Gebruik weinig zout en suiker bij het koken en zet niet te veel gefrituurde of vette producten op het menu.

Als je zelf eten klaarmaakt, voeg dan op het einde wat koolzaadolie toe. Dit bevat veel essentiële vetzuren (omega 3 en omega 6) die goed zijn voor de ontwikkeling van je kindje.

En wat geef je te drinken? Gewoon water is nog altijd het beste.

Hoe moet je met vaste voeding beginnen

 

Wat als mijn baby niet wil eten?

Ondanks alle moeite, liefde en fantasie kan het af en toe gebeuren dat de maaltijd pertinent geweigerd wordt. Dit wordt ook wel voedselneofobie genoemd, een afkeer van bepaalde soorten voeding. Vaak begint dit als kindjes een jaar of 2 zijn en kent het zijn hoogtepunt tussen de leeftijd van 4 en 7 jaar.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kindje dit soort voedsel afwijst: hij/ze wil zichzelf laten horen, persoonlijke smaak, bang zijn voor nieuwe dingen enz. Hoe vaker je allerlei soorten voeding geeft voordat je kindje 2 jaar is, hoe kleiner de kans op voedselneofobie. Stimuleer de smaakzin dus zo veel mogelijk, dan zal je kindje broccoli waarschijnlijk even lekker vinden als koekjes. Beloofd!

Vaste voeding: Getuigenissen van ouders

Chantal, moeder van Julian (15 maanden)

"Elke keer als Julian tegenwoordig in zijn kinderstoel klaar zit voor zijn eten, roept hij ‘vlieeeegen!’. Dan weet ik dat ik weer twintig minuten lang loopings en noodlandingen moet maken! Als hij over een jaar of 18 komt vertellen dat hij piloot wil worden, weet ik in ieder geval waar dat vandaan komt!"

 

Luister naar onze podcast over babyvoeding

- ONZE BABYRECEPTEN -
Baby maakt samen met mama eten klaar
Recepten voor babyvoeding

Hoe maak je fruitpap voor een baby groentepuree, soepen en nog veel meer? Dat ontdek je op onze receptenpagina.

- BABY&ME TALKS -
De experten van Nestlé Baby
Voeding afleveringen

Onze experts beantwoorden al je vragen over kindervoeding in duidelijke video's.

Nestle Baby&Me Club - Cardparagraph NL
Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

Een complete ervaring van zwangerschap tot 3 jaar: praktische hulpmiddelen, kortingen en persoonlijk advies!

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.