Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Zoeken
Nog geen lid? Registreer hier

Deel dit Artikel
X
mama kijkt naar buiten

De eerste maand van mijn zwangerschap

 

Ik ben tussen de 0 en de 4 weken zwanger. Ik weet nog maar net dat ik zwanger ben! Fantastisch ...

Zondag, 10 december, 2017 - 13:05

Hoe ver staat het met mijn baby?

Je toekomstige baby ziet eruit als een klein boontje, met een hoofdje en de aanzet van zijn armpjes en beentjes. Zijn navelstreng vormt zich en de bloedsomloop tussen de foetus en de placenta wordt actief.

De foetus ziet er in de praktijk uit als een soort ovale schijf, die bestaat uit drie lagen cellen die de verschillende structuren van zijn lijfje zullen vormen. De endodermis (het binnenste kiemblad) zal dienen voor de vorming van zijn spijsverteringsorganen, zijn lever, zijn pancreas en de organen van zijn ademhalingsstelsel. Uit het middelste kiemblad zullen het skelet, het hart, de vaten en de geslachtsdelen ontstaan. De ectodermis (het buitenste kiemblad) zal dienen voor de vorming van zijn zenuwstelsel, zijn zintuigen, zijn huid, zijn nagels en zijn haren. In het midden vormt zich een bult die zijn hoofdje zal worden! Zijn kleine hartje heeft de vorm van een hartbuis en begint vanaf het einde van de derde week te kloppen.

Alles is nu klaar voor de zogenaamde ‘organogenese’, dat wil zeggen de vorming van de verschillende interne organen en de activering van de bloedsomloop. Deze belangrijke stap vindt plaats tijdens de vierde week.

Mijn goede voedingsreflexen

Let dubbel zo goed op wat je eet! Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je twee keer zoveel moet eten! Je behoeften veranderen vanaf het begin van je zwangerschap. Voor de goede ontwikkeling van je baby moet je de opname van ijzer en foliumzuur (of vitamine B9) verhogen.

Om het risico op gevaarlijke ziektes voor je baby (zoals listeriosis of toxoplasmose) te beperken, wordt het aanbevolen om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden, zoals rauwe vis en rauwe zeevruchten, maar ook melkproducten op basis van rauwe melk. Denk er ook aan je vlees goed te doorbakken (weinig doorbakken biefstuk en carpaccio zijn eveneens niet toegelaten) en je fruit en groenten voor gebruik goed te wassen.

Vraag van de maand: moet ik voedingssupplementen nemen?

Als je voor je zwangerschap een gevarieerde en evenwichtige voeding gebruikte, is normaal gezien in je behoeften aan  mineralen  en  vitaminen  voorzien. Maar in werkelijkheid hebben veel vrouwen bepaalde tekorten, in het bijzonder aan ijzer en foliumzuur, twee voedingsstoffen die vanaf het begin van de zwangerschap essentieel zijn. Vraag advies aan je arts als je denkt dat je extra foliumzuur nodig hebt. Als je een tekort aan ijzer hebt, kan hij je ook een supplement voorschrijven. Neem in elk geval geen voedingssupplementen zonder eerst advies aan je arts te vragen.

Sinds zijn verwekking, vier weken geleden, is het gewicht van het embryo met 10.000 gram vermenigvuldigd! Je beseft nog maar net dat je binnen 9 maanden (8 nu!) een mooie baby op de wereld zult zetten. Maar sssst ... dat is nog jouw geheimpje nu!

Sonja (28 jaar), 1 maand zwanger
"Ik ben 1 maand zwanger! Ik heb opeens zo veel vragen - mijn hoofd duizelt ervan en ik maak me voortdurend zorgen! Op dit moment is mijn kindje nog maar zo groot als een rijstkorrel, maar ik heb mij nog nooit zo gelukkig gevoeld!"

Lees meer

Word lid van de Nestlé Baby Club

Ontdek nieuwe recepten , probeer gratis producten uit en maak gebruik van praktische tools.

  • Ontvang producten en samples
  • Faites des économiesBespaar op je aankopen !
  • Bénéficiez d'outils interactifs pratiquesGeniet van handige interactieve tools
  • Profitez de menus et de recettesProfitez de menus et de recettes
Gerelateerd

Nog steeds niet gevonden waar
je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.