Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Zoeken
Nog geen lid? Registreer hier

Deel dit Artikel
X
zwanger

De derde maand van mijn zwangerschap

 

Ik ben tussen de 9  en de 13 weken zwanger. Weldra breekt het einde van het 1e trimester aan ... en dat betekent meestal ook het einde van de misselijkheid! Ik wil mijn baby zo graag zien: afspraak op de eerste echografie!

Vrijdag, 8 december, 2017 - 13:05

Hoe ver staat het met mijn baby?

Het gezichtje van je baby wordt steeds fijner: de botten nemen hun definitieve vorm aan, zijn lipjes en wenkbrauwen tekenen zich af, de oogleden bedekken zijn oogjes … Je gaat een magisch moment beleven tijdens je eerste echografie!

Zijn hartje klopt nu aan kruissnelheid: namelijk 110 tot 160 slagen per minuut, dat is veel sneller dan het jouwe. Zijn hartslag stijgt zelfs nog meer bij stress, ontspan je dus maar!

Zijn zenuwcellen blijven zich aan een exponentiële snelheid vermenigvuldigen. Dit veroorzaakt reflexbewegingen, die jij nog niet kunt waarnemen. Hij draait zijn hoofdje en beweegt zijn armpjes en beentjes heen en weer. Kortom, hij heeft heel wat energie!

Vanaf de negende week vormen de smaakorganen zich op zijn tong. Zijn mondje gaat open en toe en hij begint vruchtwater in te slikken. Zijn nieren scheiden dit af in de vorm van urine.

Mijn goede voedingsreflexen

Je baby begint sneller te groeien: je moet hem dus voldoende eiwitten aanleveren. Een gevarieerde en evenwichtige voeding vult je behoefte aan eiwitten vanzelf aan. Als je vegetariër bent of als je zelden vlees eet, moet je andere bronnen van eiwitten eten: droge groenten in combinatie met graanproducten (bijvoorbeeld rijst + linzen), maar ook vis, eieren en melkproducten.

Een ander onmisbare voedingsstof is calcium. Om je botvoorraad niet uit te putten, is het uiterst belangrijk om elke dag melk en melkproducten (yoghurt en vooral kaas met hard deeg zoals gruyère of emmentaler) te eten: vier porties melkproducten + enkele glazen mineraalwater rijk aan calcium zouden moeten volstaan. Je vindt calcium ook, maar in mindere mate, in bepaalde vruchten en groenten (spinazie, broccoli, waterkers, sperziebonen ...), in peulvruchten (witte bonen ...), amandelen, sardientjes in olie ... Aarzel niet om een afspraak met je arts te maken om zo goed mogelijk in je behoeften te voorzien. Hij kan eventueel een supplement voorschrijven als er een tekort blijkt te zijn.

Vraag van de maand: vis stinkt, vind je niet?

Een afkeer en zelfs walging voor bepaalde voedingsmiddelen komen vaak voor tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. De schuldige: de hormoonschommelingen, die een overgevoelige reuk en smaak veroorzaken. Maak je dus geen zorgen als je walgt van vis. Het volstaat om andere voedingsmiddelen te eten die ook rijk aan eiwitten zijn: filet van gevogelte, ei, gekookte ham ... Je kunt vis ook op een andere manier bereiden om de geur ‘te maskeren’: in een ovengerecht, gemengd met wortelpuree ... En vergeet vooral niet dat deze afkeer tijdelijk is!

Aan het einde van de 3e maand beginnen de kleine ongemakken van het begin van de zwangerschap geleidelijk aan te verdwijnen en zul je bruisen van energie. Geniet ervan om een frisse neus te halen, buiten te gaan wandelen en tijd in open lucht door te brengen, zelfs wanneer de hemel niet stralend blauw is en de zon niet schijnt. Je gaat binnenkort over op kruissnelheid, geniet ten volle van je zwangerschap!

Lisanne (28 jaar) 3 maanden zwanger
"Mijn partner en ik hebben het grote nieuws net bekend gemaakt. Voor ons voelde het goed om het bij 3 maanden te vertellen. De aanstaande opa en oma waren zo gelukkig - het was een emotioneel moment! Mijn vriendin Maaike heeft al aangeboden om op te passen!"

Lees meer

Word lid van de Nestlé Baby Club

Ontdek nieuwe recepten , probeer gratis producten uit en maak gebruik van praktische tools.

  • Ontvang producten en samples
  • Faites des économiesBespaar op je aankopen !
  • Bénéficiez d'outils interactifs pratiquesGeniet van handige interactieve tools
  • Profitez de menus et de recettesProfitez de menus et de recettes
Gerelateerd

Nog steeds niet gevonden waar
je naar op zoek bent?

Probeer onze nieuwe zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.