Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

Goede posities voor borstvoeding

"Je zal zien, het komt automatisch!" Het is echter niet zo evident om je baby meteen in de goede houding aan de borst te leggen. Lees onze tips om maximaal te genieten van deze unieke mama-babymomenten.

Om je baby correct aan de borst te leggen, moet je over enige "technische" kennis beschikken. Als je baby goed ligt, bevordert dat de zuigkwaliteit en dus ook de melkproductie. Het spaart ook jezelf, want het helpt je om pijnlijke tepels en een stijve rug te voorkomen. Wees gerust, jij en je baby zullen dit eenvoudige proces in enkele dagen onder de knie hebben. Daarna kan je genieten (echt waar!). 

Alles over de drinkbeurt!

Net voor de drinkbeurt: 
- De meest klassieke positie is de "madonna-" of "wieghouding". Plaats je baby met zijn gezichtje naar jou toe en je baby's buik tegen de jouwe. Als je de linkerborst geeft aan je baby, ondersteun je je kindje met je linkervoorarm onder de rug en houd je je handpalm onder je baby's billetjes. Je linkerelleboog steunt op een armleuning, een kussen ... Eender wat zolang het maar comfortabel is. Met je rechterhand houd je je linkerborst vast om de tepelhof in baby's mondje te plaatsen. Je bepaalt de positie van je baby's hoofdje met je linkervoorarm. Als je baby's kin jouw borst raakt en het neusje zich op de tepel bevindt, heb je de juiste positie gevonden! 
- De "rugbyhouding" wordt de eerste maanden gebruikt, na een moeilijke bevalling of 's nachts. Houd je baby aan één kant van je lichaam met je arm vast ter hoogte van je middel (zoals je een rugbybal zou vasthouden). Je baby's nek wordt ondersteund door de palm van je hand. 
- Om borstvoeding te geven in bed (handig voor 's nachts), kan je opteren voor de "zijlingse lighouding", waarbij je baby op zijn/haar zij voor je ligt, met het mondje ter hoogte van de tepel. Deze houding biedt het voordeel dat je een arm kan vrijmaken zodra je baby goed ligt. Heel praktisch! 
Je kan ook andere houdingen proberen: kleermakerszit met een kussen op de knieën, half liggend in een wipstoeltje, in een comfortabele zetel … Je hoeft je dus helemaal geen zorgen te maken, je zal automatisch de juiste kneepjes aanleren en ondervinden welke houding jij het aangenaamst vindt. 

Baby zet een grote mond open ...

Een hongerige baby spert zijn/haar mondje helemaal open en maakt wringende bewegingen om de borst te vinden ... dit kan soms even schrikken zijn. Je hoeft nergens bang voor te zijn, borstvoeding geven is pijnloos. Hoe gaat het in zijn werk? 
- Begin van de drinkbeurt: baby's mondje is wijd opengesperd en hapt naar de tepel en een deel van de tepelhof. Jouw baby's tong ligt onder de tepel en vormt een drinkkanaal. Lukt het niet meteen? Knijp je tepel en tepelhof samen in een U-vorm om ze makkelijker te doen passen in je baby's mond. 
- Tijdens het drinken: de onderlip van je baby is neergetrokken. Het neusje ligt tegen je borst. Je baby maakt regelmatige bewegingen met de onderkaak en zuigt, slikt en ademt afwisselend. Niets om bang voor te zijn dus ... 

 
Hoe pak je het aan met tweelingen?

Voed je ze samen of elk om beurten? Er is geen vaste regel. Jij bepaalt zelf wat het meest geschikt is voor jou en je kindjes. Als een baby moeite heeft om naar de borst te happen of als je een innige band wilt opbouwen met elk van je baby's, kan je ze elk om de beurt laten drinken. Leg de meest hongerige baby eerst aan de borst. De andere, meer geduldige baby houdt er misschien van om lekker in te slapen aan de borst, zodat je hem/haar als laatste kan nemen. Om efficiënt te werk te gaan, kan je ook beide baby's tegelijk voeden (op voorwaarde dat ze allebei op hetzelfde moment honger hebben). Opteer in dat geval voor de "rugbyhouding" met de hoofdjes van beide baby's naar elkaar gericht. Deze houding vraagt wat oefening, maar zal al snel uiterst handig en doeltreffend blijken! 

Verlies jouw comfort niet uit het oog!

Je kan al zittend, staand of liggend borstvoeding geven. Het belangrijkste hierbij is dat je je comfortabel voelt. Als je niet goed geïnstalleerd bent, zal je nek of rug verstijven. Je baby voelt dit en kan eventueel de drinkbeurt inkorten om jou te kalmeren. Zoek dus uit waar jij je het meest op je gemak voelt (in een comfortabele zetel, op een zitbank, in een bed …). Houd steeds een gewoon of borstvoedingskussen, een dekentje en een fles water bij de hand. De borst geven maakt dorstig! 

 
Heeft mijn baby genoeg gedronken?

Het kan gebeuren dat de borstvoeding niet volledig naar wens verloopt, ondanks je goede inzet. Mogelijke alarmsignalen: 
- Minder dan 5 drinkbeurten per dag. 
- Een plotse en ingrijpende verandering van het voedingsritme. 
- Raar of onregelmatig slikken. 
- Je baby huilt of slaapt voortdurend. 
Controleer ook of je baby's gewicht regelmatig toeneemt. Als je een gevoel van warmte en spanning voelt in de borst waarmee je de baby voedt, wil dat zeggen dat alles naar behoren verloopt. Je hoeft niet bang te zijn, het zuigen doet helemaal geen pijn! 
Vrouwen die borstvoeding geven, ervaren aan het einde van de drinkbeurt een gevoel van geruststelling. Je baby is kalm en rustig. Het lijkt wel of de tijd stilstaat. Dit moment van harmonie en symbiose loont zeker de moeite! 

Wendy, moeder van Levi (5 maanden oud)

"Ik doe een armbandje om mijn arm aan dezelfde kant als de borst waar hij zojuist uit heeft gedronken. Zo kan ik het makkelijk onthouden. Dit is echt een handig trucje, vooral in het begin wanneer je je baby elke drie uur moet voeden!" 

Daphne, moeder van Tess (4 maanden oud)

"De eerste keren dat ik in een openbare gelegenheid borstvoeding gaf, had ik echt bekijks. Het werd me duidelijk dat borstvoeding vaak nog niet wordt beschouwd als een normale zaak. Nu houd ik er rekening mee! Ik draag shirts die aan de voorkant open kunnen en ik leg een doek over mijn schouder, zodat mijn borsten en het hoofdje van mijn baby bedekt zijn. Ik verberg het gewoon een beetje!”

Geniet van de voordelen van

MVP Logo
  • Écrivez à Nestlé Baby - Icône

    NIEUWSBRIEF OP MAAT

    Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

  • Podcast & vidéos

    Podcasts & Video's

    Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

  • Logo - coupons-56

    Kortingen en cadeaus

    Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

  • Logo - menu-planner-56

    TIPS VOEDING

    Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.