Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

4 weken zwanger (week 6 amenorroe)

Bijna een maand! Als je 4 weken zwanger bent, gebeuren er heel veel dingen in je buik.

ONTWIKKELING VAN DE BABY TIJDENS WEEK 4 ZWANGERSCHAP

Je baby bereidt zich voor op een langdurig verblijf: de eicel heeft zich ingenesteld in de baarmoeder, het vruchtwater en de placenta vormen zich en de bevruchte eicel is gegroeid tot een diameter van maar liefst 2 millimeter! Als je 4 weken zwanger bent, vindt er ook een belangrijke mijlpaal in de embryonale ontwikkeling plaats, namelijk het begin van wat de organogenese genoemd wordt. De contouren van veel inwendige organen van je baby beginnen zich te vormen, evenals de bloedsomloop. Aan het einde van de vierde week ziet je baby eruit als een kleine komma die in het vruchtwater drijft. Het is verbazingwekkend, maar sinds de conceptie is het gewicht van de foetus al 10.000 keer vermenigvuldigd! 

UW LICHAAM TIJDENS WEEK 4 ZWANGERSCHAP

Je bent nu 4 weken zwanger. Dat prachtige kleine stipje is veranderd in een duidelijk punt en de eerste cel heeft zich al honderden keren gedeeld. Het embryo beweegt nu van je eileiders naar je baarmoeder. Zodra het een mooi, comfortabel plekje gevonden heeft, zal het zich innestelen. Hierdoor komt er een grote golf hormonen vrij. Deze zijn essentieel voor je baby, want ze zorgen ervoor dat hij alles krijgt wat hij nodig heeft om te groeien. Deze hormonen voorkomen ook dat je ongesteld wordt tijdens je zwangerschap en ze helpen de placenta te vormen. Wat doet de placenta? De placenta voorziet de baby van zuurstof en voedingsstoffen en beschermt de baby tegen allerlei bacteriën en schadelijke stoffen. De placenta beschermt echter niet tegen alles. Als je nog niet gestopt was met roken, is nu het moment aangebroken om dat wel te doen! 

VOEDING TIJDENS WEEK 4 ZWANGERSCHAP

Iedereen zegt dat gezond eten tijdens de zwangerschap belangrijk is, maar dat is een behoorlijk vage opdracht. Een belangrijke vuistregel is vooral te letten op de kwaliteit van je voeding. Dit zal je helpen om jezelf al vroeg in je zwangerschap goede gewoonten eigen te maken. Besteed ook speciale aandacht aan de bereiding van je maaltijden om voedselvergiftiging te voorkomen, zowel voor jezelf als voor je baby. Bak je vlees goed door: rauwe steak tartaar en onvoldoende verhit vlees zijn niet goed om tijdens je zwangerschap te eten. Was na het tuinieren ook je handen goed, als je je huisdieren eten gegeven hebt en voor het koken. Zorg er verder voor dat je groenten en fruit grondig wast. Indien je tijd hebt, maak dan regelmatig de koelkast schoon met een sopje en een desinfecterend schoonmaakmiddel. Vermijd het eten van restjes waarin mogelijk bacteriën zitten. Met een beetje voorzichtigheid zorg je ervoor dat jij en je baby zich goed voelen! 

ADVIES VOOR WEEK 4 ZWANGERSCHAP

Is het een goed idee om tijdens de zwangerschap vitamine- en mineralensupplementen in te nemen? 

In de medische wereld is men het er in het algemeen over eens dat aan de behoefte aan vitaminen en mineralen voldaan wordt door een uitgebalanceerd dieet te volgen. In de realiteit hebben veel vrouwen echter een onevenwichtig dieet. Zwangere vrouwen hebben meestal ook grotere hoeveelheden ijzer, calcium, vitamine D en foliumzuur nodig. Er wordt daarom aangeraden per dag 400 microgram foliumzuur te slikken vanaf dat je een zwangerschapswens hebt tot en met de eerste 10 weken van je zwangerschap. Hiermee verklein je de kans dat je baby een open ruggetje, een hazenlip of open gehemelte krijgt. Slik tijdens de hele zwangerschap per dag ook 10 microgram vitamine D voor een goede botopbouw van je baby. Dit zorgt ervoor dat calcium goed uit je voeding opgenomen wordt. 

Ben je trouwens al bij je gynaecoloog geweest? Voor het einde van de tweede maand staat het eerste bezoek op het programma en zal je een afspraak maken voor je eerste echo, die zal plaatsvinden rond de twaalfde week.

Nestle Baby&Me Club - Cardparagraph NL
Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

Een complete ervaring van zwangerschap tot 3 jaar: praktische hulpmiddelen, kortingen en persoonlijk advies!

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.