Zwangerschap
Artikel
Add this post to favorites

33 weken zwanger (week 35 amenorroe)

Zes weken. Dat is ongeveer hoelang het nog duurt vooraleer je dat kleine mensje dat in je groeit gaat ontmoeten. Geweldig, toch? Wij denken van wel. Lees verder om meer te weten te komen over wat er allemaal gebeurt wanneer je 33 weken zwanger bent.

ONTWIKKELING VAN DE BABY TIJDENS WEEK 33 ZWANGERSCHAP

Nu je 33 weken zwanger bent, heeft je kleine inwoner bijna geen ruimte meer daarbinnen. Goed dus dat hij zich klaarmaakt om binnenkort tevoorschijn te komen! Echt heel binnenkort – hij is al bezig zich in de juiste positie te leggen, met zijn hoofdje in het smalste deel van je baarmoeder. In 95 procent van de zwangerschappen ligt de baby bij de bevalling met het hoofd naar beneden en het achterhoofd in de richting van de buik. Ondertussen heeft je baby veel vruchtwater ingeslikt. Hierdoor vullen zijn darmen zich geleidelijk met meconium, een dik, stroperig, groen- of zwartachtig materiaal dat bestaat uit vaste deeltjes en stukjes en brokjes die in het vruchtwater ronddrijven (zoals celafval en vette vernix). Dit meconium zal na de geboorte de eerste ontlasting van je baby zijn, schrik dus niet van de kleur. 

UW LICHAAM TIJDENS WEEK 33 ZWANGERSCHAP

Loopt er bij jou zo’n grappig lijntje over je buik naar beneden? Tijdens het laatste trimester vormt zich in het midden van je buik een lijntje dat je buik in twee helften lijkt te verdelen. Dit staat bekend als de linea nigra, die donkerder wordt naarmate de pigmentatie toeneemt. Onmiddellijk na de geboorte is het lijntje het duidelijkst zichtbaar. Een paar weken later zal het volledig verdwenen zijn. Maak een paar foto's voordat de linea nigra weer verdwijnt! Een andere verandering is dat de baarmoeder, om zoveel mogelijk ruimte te krijgen, de navel zachtjes naar buiten drukt. Veel vrouwen ervaren dit als onaangenaam: de zachte huid van de navel schuurt soms tegen de kleding. Een druppeltje olie kan wonderen doen voor je geïrriteerde navel. Een kleine troost is dat de navel na de geboorte gewoon weer terugkeert naar zijn oude positie. 

VOEDING TIJDENS WEEK 33 ZWANGERSCHAP

Als je te veel bijgekomen bent en je het hier moeilijk mee hebt, dan heb je misschien al gedacht dat je zou moeten proberen af te vallen. Het is echter belangrijk voor jou en je kind om in het laatste trimester voldoende bij te komen, net als eerder in je zwangerschap. Indien je echter meer dan een halve kilo per week bijkomt, is dat wel een reden om hierover te praten met je huisarts of gynaecoloog. Overmatige gewichtstoename tijdens de laatste weken van de zwangerschap kan duiden op een probleem met de bloeddruk. Bedenk in ieder geval dat alleen je arts of gynaecoloog weten wat het beste is voor jou. Tijdens de zwangerschap op eigen initiatief diëten om gewicht te verliezen is nooit een goed idee. 

ADVIES VOOR WEEK 33 ZWANGERSCHAP

Rond de achtste maand merken sommige vrouwen dat ze iets voelen dat aanvoelt als weeën. Dit is heel goed mogelijk en het is bovendien precies op het juiste moment. Wat je voelt of zal gaan voelen (zoals de meeste vrouwen in het derde trimester), wordt een ‘harde buik’ genoemd. Dit duurt ongeveer 30 seconden. Het zijn geen weeën die te vroeg begonnen zijn. Het is een slimme manier van je lichaam om je baarmoeder voor te bereiden op de grote dag. Wat we ‘valse weeën’ noemen, zijn dus eigenlijk harde buiken. Samentrekkingen moet je echter altijd melden aan je arts, al was het maar om gerustgesteld te worden en te horen dat alles in orde is.

Nestle Baby&Me Club - Cardparagraph NL
Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

Een complete ervaring van zwangerschap tot 3 jaar: praktische hulpmiddelen, kortingen en persoonlijk advies!

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.